EDITORIAL

Το αγαπημένο παιχνίδι της Ευρώπης

Το αγαπημένο παιχνίδι της Ευρώπης
REUTERS/Giorgos Moutafis

Με μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων για επαπειλούμενη έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, είναι φανερό πως η Ευρώπη πιέζει με την προσφιλή της μέθοδο του εκβιασμού να δοθεί λύση στην προσφυγική κρίση.

Αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες θεωρούν πως πρόκειται για μέσο πίεσης στην Αθήνα, αφού επί της ουσίας οι νομικοί περιορισμοί αλλά και οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα είχαν περιορισμένο αποτέλεσμα και μεγάλο αντίκτυπο στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, δεν έχει καταστεί σαφές από τους ευρωπαίους τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα και ποια είναι τα «δραστικά μέτρα» που θα πρέπει να λάβει.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ (Gerd Hohler) στο χθεσινό φύλλο της Handelsblatt, «από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε αποδεκτό στην Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μετεγκατάσταση δεν προχωρά και από τον Σεπτέμβριο μέχρι και την 26η Ιανουαρίου, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία 257 άτομα από τους 39.600 που βρίσκονται στη χώρα ενώ από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί 157 άτομα από τους 66.400.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Προσαρμογή στα ελληνικά: Αριστέα Σφακιανάκη

Με αυτούς τους ρυθμούς, όπως έχει πει κι ο Γιούνκερ, η μετεγκατάσταση των προσφύγων θα έχει ολοκληρωθεί το 2100.

Πολλές χώρες έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά το σχέδιο μετεγκατάστασης και ποσόστωσης προσφύγων και έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Αυτό που προκρίνεται σαν λύση είναι η Αθήνα να σηκώσει όλο το βάρος της προσφυγική κρίσης, να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα σύνορά της ενώ πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για 400.000 – 500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έχει επιδείξει σοβαρή αμέλεια» στους συνοριακούς ελέγχους, ότι δεν προχωρά η διαδικασία ταυτοποίησης και ότι δεν έχει δημιουργήσει εγκαίρως τα hotspots που έχει υποσχεθεί.

Ωστόσο, κανείς προς το παρόν δεν περιγράφει με σαφήνεια τι σημαίνει η φράση «διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο». Όπως γράφει ο Γκερτ Χέλερ, «αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο, ότι τα σκάφη περιπολίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex δεν εξοπλίζονται πλέον με σωσίβια, αλλά με πολυβόλα. Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, πρέπει να το πει ανοιχτά.»