EDITORIAL

Έξι συμπεράσματα από τον ανασχηματισμό

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η μονόλεπτη ανακοίνωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν από τη μία ανατίστοιχη των διεργασιών που προηγήθηκαν και από την άλλη ενδεικτική του μικρού εύρους του ανασχηματισμού. Αν και με λίγες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, οι χθεσινές εξελίξεις επιτρέπουν τη διεξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων.

  1. Επιβεβαιώθηκε ότι το 2018 δεν θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, χρονιά εκλογών. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε περιορισμένες - και εν πολλοίς αναγκαστικές- αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ενδεικτική των πρωθυπουργικών προθέσεων. Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί τώρα σε τρία «μέτωπα»: στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και στον πόλεμο φθοράς του αντιπάλου (σκάνδαλα Novartis, κομματικά δάνεια κοκ). Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμούς, το φθινόπωρο θα δοθεί το σύνθημα της «τελικής αντεπίθεσης». Εκεί ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, ο οποίος θα είναι «προεκλογικός» με στόχευση την εφαρμογή του «πρώτου αριστερού κυβερνητικού προγράμματος μετά το τέλος της επιτροπείας», όπως έλεγε χθες ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.
  1. Ο Γιάννης Δραγασάκης, χωρίς τυμπανοκρουσίες, κερδίζει συνεχώς πόντους στο ενδοκυβερνητικό παιχνίδι. Έτσι, κρατώντας και την αντιπροεδρία, είναι πλέον υπεύθυνος για τις τράπεζες, για τις επενδύσεις ενώ προεδρεύει και του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. Και μπορεί στο ευρύ κοινό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να θεωρείται πρόσωπο κοινά αποδεκτό, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τα κυβερνητικά παρασκήνια εξέφραζαν, χθες, την έκπληξή τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης συγκεντρώνει πλέον υπερεξουσίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα.
  1. Οι ΑΝΕΛ έχασαν έναν υπουργό. Τη θέση του Ζουράρι πήρε η συριζαία Μερόπη Τζούφη. Η αλήθεια είναι ότι οι ΑΝΕΛ είχαν ήδη υπερεκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλά στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος που θα μπορούσαν να αναλάβουν υπουργική θέση. Η συγκεκριμένη επιλογή, όμως, μπορεί να είναι και προμήνυμα για τις σχέσεις των δύο κομμάτων.
  1. Η επιλογή του Δημήτρη Βίτσα στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει διπλό στόχο. Αφενός, στο συγκεκριμένο υπουργείο απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δυνατότητες τις οποίες ο νέους υπουργός διαθέτει τόσο από τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας, όσο και από τα «χρόνια της Κουμουνδούρου». Είναι γνωστό ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε μεγάλη γκρίνια για τον Γιάννη Μουζάλα. Τα κομματικά στελέχη χρέωναν στον πρώην υπουργό αδυναμία συνεννόησης. «Δεν μας απαντούσε ούτε στο τηλέφωνο» είναι η φράση που έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται χρόνια με το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι λόγω και της προηγούμενης θητείας του στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, ο Δημήτρης Βίτσας θα μπορέσει και το απαραίτητο έργο να επιτελέσει και να διατηρήσει τους διαύλους με το κόμμα ανοικτούς. Κι όπου χρειαστεί να «τιθασεύσει» τις κομματικές αντιδράσεις.
  1. Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αν. υπουργού Άμυνας αποδεικνύει ότι τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο κ. Κουβέλης να έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, να έχει περάσει από την τρικομματική συγκυβέρνηση, να έχει διατελέσει πρόεδρος άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος, όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «άνοιγμα στην κεντροαριστερά». Περισσότερο ως «μια υποχρέωση που έπρεπε να βγει» θεωρήθηκε η συγκεκριμένη κίνηση, παρά ως ένας δίαυλος επικοινωνίας με άλλους πολιτικούς χώρους. Είχαμε ξαναγράψει ότι ένα από τα προβλήματα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν διατηρεί επαφές με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους και αυτό αποτυπώνεται και στις επιλογές του. Εκτός και αν κρατάει κάποιο «κρυφό χαρτί» για τον επόμενο ανασχηματισμό.
  1. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ο τρίτος γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού (προσοχή όχι του ΣΥΡΙΖΑ) που έχει κυβερνητική θέση. Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι οι άλλοι δύο. Μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η γενιά των 35αρηδων που ήταν πάντα κοντά στον πρωθυπουργό, ολοένα και κερδίζει έδαφος στον κυβερνητικό μηχανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης