Μια σκέψη αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο
Με αφορμή δημοσίευμα σε κυριακάτικο φύλλο (2.10.16) για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια σκέψη/πρόταση μαζί σας.
Καταρχήν, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές με βρίσκουν σύμφωνο δεδομένου ότι αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις τελευταίες 2 τάξεις του Λυκείου με στοχευμένες επιλογές ενόψει της εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στον πυρήνα μιας τέτοιας αλλαγής, ωστόσο, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής ενός μαθήματος-ομπρέλας, το μάθημα Θεωρία της Γνώσης, το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί να αναδείξει τη διαφορετικότητα αλλά και την ενοποίηση των γνωστικών πεδίων μέσα από μια κριτική προσέγγιση & αξιολόγηση των ποιοτικών, επιστημολογικών κριτηρίων στα οποία δομείται κάθε γνωστικό πεδίο και κλάδος επιστημών.
Ο συγκεκριμένος προβληματισμός & προσανατολισμός δεν είναι παντελώς άγνωστος στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, άλλωστε, μιας και αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του Μ.Ι.Θ.Ε. αλλά δυστυχώς έως τώρα δεν φαίνεται να έχει τύχει της δέουσας προσοχής & αναγνώρισης τη στιγμή που το Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒDP-International Baccalaureate Diploma Program) έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας και του αναλυτικού προγράμματός του, το συγκεκριμένο μάθημα, Theory of Knowledge.
Με εκτίμηση,
Φάνης Γκαραγκούνης
Καθηγητής της Θεωρίας της Γνώσης
Υστερόγραφο: Το άρθρο υποβλήθηκε μέσω της υπηρεσίας iContact.