ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξανδρος Θάνος: Προκλήσεις και τάσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

Αλέξανδρος Θάνος: Προκλήσεις και τάσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ

Ο τουρισμός αποτελεί διαχρονικά καθοριστικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Το 2024 αποτέλεσε χρονιά - ορόσημο, καθώς ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 25,5 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές και 11,4 εκατομμύρια οδικές αφίξεις, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 5,5%, φτάνοντας σχεδόν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2024.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και η σταθερή αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού προμηνύουν θετικά μηνύματα για το 2025. Ωστόσο, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση, καθώς και οι αυξανόμενες προσδοκίες των επισκεπτών, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών διαμορφώνουν ένα σύνθετο περιβάλλον. Παράλληλα, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, το λειτουργικό κόστος και οι φορολογικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η πορεία του ελληνικού τουρισμού καθορίζεται και από τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς. Η άνοδος στις αφίξεις και τα έσοδα κατά τους μήνες εκτός αιχμής αποτελεί θετική εξέλιξη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και οι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για τους επισκέπτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η μετάβαση του ελληνικού τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις. Ως κοινωνικός εταίρος, ο ΣΕΤΕ, έχει θέσει βασικούς άξονες για την καθιέρωση του ελληνικού τουρισμού στη διεθνή αγορά.

Οι επενδύσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού. Ωστόσο, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει, επιπλέον, τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού, της θεσμοθέτησης ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση και της αναβάθμισης υποδομών μέσω καινοτομίας και τεχνολογίας. Η φορολόγηση, όπως η αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας και το τέλος παρεπιδημούντων, προβληματίζει, καθώς δεν έχουν μελετηθεί οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΤΕ τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης των εσόδων από τους φόρους για την αναβάθμιση των υποδομών και τη λειτουργία των προορισμών. Παράλληλα, η ουσιαστική στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών σχεδίων που στοχεύουν σε φοροαπαλλαγές, επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς και στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, κρίνεται επιτακτική.

Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της κρουαζιέρας που οδηγούν σε αύξηση της τουριστικής ζήτησης, καθιστούν απαραίτητη την αναβάθμιση των υποδομών μέσω καινοτόμων λύσεων και χρήση της τεχνολογίας. Η ουσιαστική παρέμβαση στη λειτουργία των προορισμών απαιτεί τη θέσπιση και λειτουργία DMOs με επίκεντρο τη στρατηγική διαχείριση των προορισμών, φέρνοντας σε επαφή όλους τους τοπικούς παράγοντες.

Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ διαθέτει ευρεία ατζέντα συνεργασίας με την κυβέρνηση και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους, για εργασιακά ζητήματα, όπως η αναβάθμιση της ελκυστικότητας της αγοράς εργασίας, τα προγράμματα upskilling και reskilling, η βελτίωση της διαδικασίας των μετακλήσεων, αλλά και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναγνωρίζοντας ότι το αποτύπωμα του τουρισμού στο τρίπτυχο «περιβάλλον - κοινωνία – άνθρωπος» θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλάβαμε δράση με την πρωτοβουλία εθελοντικής αυτορρύθμισης «METRON Sustainable Tourism» για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία.

Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί στρατηγικές παρεμβάσεις, επενδύσεις και συνεργασίες. Με επίκεντρο την αυθεντικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να διασφαλίσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία της χώρας μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece με τις «20+5 απόψεις για την οικονομία το 2025»