ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα στη διατροφική αλυσίδα

pixABAY

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, στοχεύει στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

Το φετινό μήνυμα είναι: Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον «Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ»

Και μέσα από αυτό το μήνυμα, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη της βιωσιμότητα των τροφίμων, η οποία και αποτελεί παγκόσμιο στοίχημα. Όπως εξάλλου αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γεωργία κατέχει μοναδική θέση στο επίκεντρο της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) εδράζεται επάνω σε τρεις κύριους στόχους για την επίτευξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Στην οικονομική βιωσιμότητα,
  • Στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και
  • Στην κοινωνική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Μέσω των σχεδίων αυτών, οι χώρες της ΕΕ παρέχουν στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, στήριξη στους γεωργούς κατά τη μετάβαση προς τη βιώσιμη παραγωγή, και συμβάλλουν στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Ενώ παράλληλα, υποστηρίζουν τους καταναλωτές και την κοινωνία, στηρίζοντας εμπράκτως το δικαίωμα στην ασφαλή και υγιεινή τροφή.

Την ίδια στιγμή, η ποιότητα, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα αποτελούν τα βασικά στοιχεία που δίνουν αξία στην αλυσίδα τροφίμων και δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις.

Το τρίπτυχο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, καθώς η βιωσιμότητα είναι άμεσα συνυφασμένη τόσο με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης όσο και με το κοινωνικό αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής απαιτεί από την βιομηχανία τροφίμων ασφαλή τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ παράλληλα «τιμωρεί» έμπρακτα τόσο τις μη βιώσιμες πρακτικές, τις πρακτικές νοθείας και τα φαινόμενα “greenwashing” από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, μια σειρά από επιχειρήσεις, διεθνείς και εγχώριες, έχουν ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και υλοποιούν δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών καθώς και δράσεις που εξασφαλίζουν εναλλακτικές και πιο αποδοτικές λύσεις παραγωγής με υψηλή διατροφική αξία, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την καλύτερη αξιοποίηση της ελληνικής γης.

Επιπλέον, στο ζήτημα της μείωσης της Σπατάλης Τροφίμων (Food Waste) οι εταιρείες του κλάδου έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής σε προϊόντα όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανάλωσής με στόχο να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων και να αναδείξουν ότι μόνο με συντονισμένες δράσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον, ο ρόλος των φορέων πιστοποίησης είναι κομβικός, καθώς μέσα από εξειδικευμένα σχήματα και πρωτόκολλα μπορούν να καταστούν αρωγοί σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας.

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα των τροφίμων περνά από το χωράφι μέχρι το ράφι και εν τέλει στο πιάτο των καταναλωτών, η εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας και μιας άρρηκτης αλυσίδας ποιότητας είναι επιβεβλημένη. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν ένα «κοινό νόμισμα» για όλους τους εμπλεκόμενους στη διατροφική αλυσίδα αλλά και μια έξωθεν καλή μαρτυρία για τους καταναλωτές. Πιστοποιώντας με αξιοπιστία τις βιώσιμες πρακτικές και πρωτοβουλίες και επιβεβαιώνοντας εμπράκτως το δικαίωμα στην ποιοτική, υγιεινή αλλά και βιώσιμη τροφή.

* O κ. Γιάννης Μπαρράκος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Αγροδιατροφικού Τομέα της TÜV HELLAS (TÜV NORD)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης