ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην πράσινη μετάβαση - Ο ρόλος της ΕΑΓΜΕ

Pixabay

Η εθνική ανάγκη για πράσινη μετάβαση και μία οικονομία μηδενικών ρύπων, που είναιαναπτυξιακή και συμβατή με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, μας ωθεί νααναζητήσουμε, ως χώρα, λύσεις για «καθαρή» ενέργεια και για την αντιμετώπιση τωνεπιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι το περιβαλλοντικό και ενεργειακό στίγμα της επόμενης μέρας, στο οποίο η
Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) αποτελεί τον πλέον
αξιόπιστο επιστημονικό οργανισμό, με καταλυτική συμβολή στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Με γνώση ως πυξίδα και αφοσίωση ως κινητήριο δύναμη, συνεχίζουμε να υπηρετούμε την Ελλάδα ως το Εθνικό Γεωεπιστημονικό Κέντρο Δεδομένων. Μέσα από εκτεταμένες
γεωλογικές, υδρογεωλογικές και μεταλλευτικές έρευνες, αποσκοπούμε στην ορθολογική αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου της χώρας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ΕΑΓΜΕ, ως οργανισμός στην αιχμή του επιστημονικού δόρατος της χώρας και με κρίσιμη συμβολή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, υλοποιεί μελέτες και έργα που εκτείνονται σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Υπηρετώντας την αξιοποίηση και ορθή διαχείριση του υπόγειου πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στοχεύει στην προώθηση των εθνικών στρατηγικών και στη διάθεση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

Επίσης, η ΕΑΓΜΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό σχέδιο για την πράσινη μετάβαση, το οποίο από μόνο του αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα, αλλά και πρόκληση για την αγορά και την κοινωνία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Αρχή έχει εκπονήσει, μετά από αμέτρητες ώρες δουλειάς με το επιστημονικό της προσωπικό, το επιχειρησιακό και ερευνητικό της πλάνο, το οποίο θεωρώ ότι καλύπτει όλες τις εκφάνσεις του γεωλογικού, περιβαλλοντικού και ενεργειακού χάρτη.

  • Η αξιοποίηση των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Μέσω της βιώσιμης εξόρυξης και διαχείρισης αυτών των πόρων, διασφαλίζεται η μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα.
  • Η ανάπτυξη της Γεωθερμίας και η αναζήτηση χώρων για αποθήκευση υπόγειας CO2
    φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας, συμβάλλουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ, αλλά και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
  • Η συστηματική παρακολούθηση των υπόγειων νερών στα υδατικά διαμερίσματα της
    χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση της ποιοτικής και ποσοτικής τους κατάστασης, μαζί με την γενικότερη υδρογεωλογική έρευνα και τη σύνταξη υδρογεωλογικών χαρτών, αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στο υπόγειο δυναμικό της χώρας.
  • Οι γεωλογικές χαρτογραφήσεις στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, ως μέρος της βασικής γεωλογικής έρευνας, συμβάλλουν στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και στον σχεδιασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
    Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωπάρκων προάγει τον
    γεωτουρισμό, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.
  • Η μελέτη και διαχείριση γεωκινδύνων ενισχύει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων
    στρατηγικών που προάγουν την ανθεκτικότητα των υποδομών και συμβάλλουν
    ουσιαστικά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αντιμετωπίζοντας
    αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω έργων βασιζόμαστε στη δημιουργική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά κυρίως στο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΕΑΓΜΕ.

Με θεμέλιο τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των ανθρώπων μας, κύριος στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που αξιοποιούν τα αποτελέσματα της εκατονταετούς έρευνας του φορέα για τη διασφάλιση των φυσικών πόρων και την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΑΓΜΕ θα συμβάλλει στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της προόδου μας στην ψηφιακή εποχή, μέσω της ψηφιοποίησης και αξιοποίησης των αρχείων της.

Η ανάγκη για προστασία των φυσικών πόρων και ανάδειξη του υπόγειου πλούτου απαιτεί αναντίρρητα ακόμη περισσότερη δουλειά. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να χαράσσουμε σχέδια με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ως Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, έχουμε καθήκον να θέσουμε τις βάσεις και να εργαστούμε για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου της χώρας μας, με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση και το δημόσιο συμφέρον.

*Ο Διονύσιος Γκούτης είναι Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και
Μεταλλευτικών Ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης