ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασφάλεια Τροφίμων: Προετοιμασία για το αναπάντεχο

Ασφάλεια Τροφίμων: Προετοιμασία για το αναπάντεχο
Τρόφιμα σε σουπερμάρκετ Eurokinissi / Files

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που γιορτάζεται κάθε ημέρα στις 7 Ιουνίου,  υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής μέτρων ελέγχου από όλους τους εμπλεκόμενους στην τροφική αλυσίδα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας τους.

Ειδικά φέτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσαν ως θέμα της σημερινής επετείου το «Food safety – prepare for the unexpected».

Και είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια το απρόσμενο τείνει να μετατραπεί σε κανονικότητα, καθώς ζούμε στην εποχή των διαρκών και αλλεπάλληλων κρίσεων, του περίφημου πλέον permacrisis.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αλλά και οι φορείς πιστοποίησης καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υιοθετήσουν νέες διαδικασίες και πρακτικές, προκειμένου να «θωρακιστούν» έναντι στο αναπάντεχο.

Πλέον, οφείλουν όχι μόνο να προετοιμάζονται αλλά να αναλάβουν έγκαιρα προληπτικές ενέργειες, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, όσο απίθανο και αν φαντάζει.

Πόσο μάλλον σε ένα πεδίο όπως η ασφάλεια των τροφίμων, όπου διακυβεύονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους φορείς αλλά ταυτόχρονα τις εταιρείες που επιθεωρούν και πιστοποιούν.

Οι πολλαπλές κρίσεις σε συνδυασμό αλλά και ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον στον κλάδο των τροφίμων.

Συνεπώς, η υπεύθυνη και αξιόπιστη πιστοποίηση που αξιοποιεί τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κάλυψη των κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά και την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας.

Η αξιοπιστία, η διεθνής εμπειρία και αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών αιχμής αποτελεί το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι στο αναπάντεχο και προσφέροντας πολύτιμη αρωγή σε όλους τους εμπλεκόμενους στην τροφική αλυσίδα,

Την ίδια στιγμή, καθίσταται σαφές πως ότι δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανάπτυξη, χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Έχοντας αυτό ως οδηγό, αποτελεί προϋπόθεση η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, επαρκώς καταρτισμένων επιστημόνων τροφίμων, που διαθέτουν επαγγελματισμό και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν να επιθεωρήσουν αλλά και να επιβλέψουν τις πρακτικές παραγωγής τροφίμων σε όλη την διατροφική αλυσίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων και των νομοθετικών απαιτήσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στην εποχή του αναπάντεχου δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι αντιμετώπισης. Για να είμαστε ασφαλείς απαιτείται αρμονική συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων πιστοποίησης και των επαγγελματιών του χώρου των τροφίμων ώστε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα, να προχωρήσουμε σε ελέγχους συμμόρφωσης αντιμετωπίζοντας τους όποιους αναμενόμενους και μη κινδύνους που προκύπτουν στο ζήτημα της ασφάλεια των τροφίμων.

Και τέλος, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς. Δεν παίζουμε με θέματα υγείας. Και για να θωρακιστούμε, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας αδύναμος κρίκος στην τροφική αλυσίδα.

Ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της βιομηχανίας τροφίμων στις απαιτήσεις της Νομοθεσίας, των αρμόδιων αρχών, καθώς και των κατόχων των σχημάτων Πιστοποίησης. Ώστε -στο βαθμό του δυνατού- να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο.

* O κ. Γιάννης Μπαρράκος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Αγροδιατροφικού Τομέα της TÜV HELLAS (TÜV NORD)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ