ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών: Γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν σε Ελλάδα και ΕΕ

Η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών: Γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν σε Ελλάδα και ΕΕ

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος (φωτογραφία αρχείου)

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον μας.

Δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη εκλογική διαδικασία, αλλά για μια μάχη που θα καθορίσει την πορεία της ηπείρου μας και της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας.

Το ΠΑΣΟΚ με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της σταθερότητας, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της διοικητικής αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι το κόμμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και όχι της Ευρώπης των εθνικισμών.

Και σήμερα, συνεχίζει να θέτει στην πολιτική ατζέντα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η στεγαστική κρίση, το κράτος δικαίου και η κλιματική αλλαγή χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό της ψηφοθηρίας και των φτηνών επικοινωνιακών τρικ.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρέπει να ενισχύσουν τη δύναμή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συνεχιστεί το έργο προς την κατεύθυνση της στήριξης των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, της κοινωνικής Ευρώπης και της ανάσχεσης των συντηρητικών δυνάμεων που βάζουν φρένο σε πολικές που είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και φυσικά σε εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση του ΠΑΟΣΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και να προωθηθούν πολιτικές που στηρίζουν τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι σημαντικές. Η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί το κοινωνικό κράτος αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στην Γάζα, θέτει σε δοκιμασία την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών αλλά και της ίδιας της Ένωσης. Η τεχνολογική επανάσταση, με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, την νανοτεχνολογία φέρνει νέες ευκαιρίες αλλά και σοβαρά διλήμματα. Το μέρισμα ανάπτυξης της τεχνολογικής εξέλιξης πρέπει να διανεμηθεί δίκαια, ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πολίτη, και όχι μόνο τον ισολογισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την μακροοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης.

Η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων απαιτούν δραστικές πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο. Χρειάζονται μέτρα που θα ενισχύσουν την οικογένεια, θα διευκολύνουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών.

Η προστασία του κοινωνικού κράτους είναι ζωτικής σημασίας. Οι πολιτικές λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να ηττηθούν διότι θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες δημόσιες δομές, περιορίζουν την κοινωνική κινητικότητα και οξύνουν τις ανισότητες. Οι πολίτες πρέπει να δώσουν δύναμη στις προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την προστασία και την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων, της υγείας και της εκπαίδευσης. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι οι θεμέλιοι λίθοι μιας ισχυρής και βιώσιμης Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ενεργειακής αυτονομίας και της ενιαίας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι έννοιες αλληλένδετες.

Η ενεργειακή αυτονομία είναι απαραίτητη για την απεξάρτηση από χώρες που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες ενώ η ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα θωρακίσει τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορά ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν μεγαλύτερη εσωστρέφεια και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Ασία.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην εμβάθυνση και διεύρυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της δίκαιης ψηφιακής μετάβασης.

Αν εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο, δεσμεύομαι να αγωνιστώ για αυτές τις αρχές και να εργαστώ σκληρά για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την προώθηση μιας Ευρώπης που θα λειτουργεί για όλους.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Μια αλλαγή που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ο Κώστας Δ. Τσουκαλάς είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος και Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ