ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνική απόβαση στη Βαρκελώνη - MWC 2024

AP Photo/Emilio Morenatti

Η Ελλάδα συμμετέχει για 11η συνεχή χρονιά στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας που ανοίγει τις πύλες της στην Βαρκελώνη τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Την ελληνική παρουσία συνδιοργανώνουν ο ΣΕΚΕΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece με την υποστήριξη πολλών ακόμη φορέων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν την πρώτη εμφάνιση στο μεγαλύτερο συνέδριο και έκθεση των νέων τεχνολογιών της ψηφιακής επικοινωνίας στη Βαρκελώνη η Ελλάδα ήταν βυθισμένη σε μία βαθιά κρίση και το το να μιλά κανείς για ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έμοιαζε σαν το πιο σύντομα ανέκδοτο της εποχής.

Τότε το 2012, ένας νεότευκτος σύνδεσμος καινοτόμων επιχειρήσεων ό ΣΕΚΕΕ, πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την πρώτη επίσημη ελληνική αποστολή στην έκθεση και την επόμενη χρονιά το 2013 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ελληνικό περίπτερο, με τη συνεργασία του Enterprise Greece, και πολλών φορέων της καινοτομίας.

Σήμερα, στο MWC του 2024, μετα απο 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας (με μικρή διακοπή στην περίοδο της Πανδημίας) ένα πολύ μεγαλύτερο περίπτερο θα φιλοξενήσει την πολυπληθέστερη επιχειρηματική αποστολή που χαρακτηριστικά ονομάστηκε «Εθνική Ελλάδας Καινοτομίας».

H Εθνική ομάδα καινοτομιας του 2024

Φέτος, το ελληνικό περίπτερο βρίσκεται στον κεντρικό διάδρομο της έκθεσης στη θέση CS250 και συμμετέχουν περισσότερες από 30 καινοτόμες επιχειρήσεις, δεκάδες στελέχη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά και των ερευνητικων φορέων.

Σημαντική είναι και η παρουσία της πολιτείας και των επικεφαλής οργανισμών, επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων, ανάμεσα τους οι:

  • Δημήτρης Παπαστεργίου υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Κωνσταντίνος Κυριανάκης Υφυπουργός ΨΔ
  • Κωνσταντίνος Καράτζαλος γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων
  • Νίκος Χαρδαλιάς Περιφερειάρχης Αττικής
  • Κωνσταντίνος Μασελλος Πρόεδρος ΕΕΤΤ και Δημητρης Βαρουτάς, Αντιπροεδρος
  • Γιώργος Πιτσιλής Διοικητής ΑΑΔΕ
  • Σταύρος Ασθενιδης, Διευθύνων σύμβουλος ΚτΠ ΑΕ
  • Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου Πρόεδρος ΕΒΕΑ
  • Μάνος Μακρομάλλης Πρόεδρος του Συνδέσμου Καινοτόμων Επιχειρήσεων Ελλαδας ΣΕΚΕΕ
  • Θεόφιλος Μυλωνάς Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ)
  • Δημήτρης Κατσιάνης Αναπληρωτής Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας - ΕΔΥΤΕ
  • Γιώργος Στεφανόπουλος, ΓΔ της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας
  • Αρης Μάρκου, ΓΔ του Συνδέσμου Καινοτόμων Επιχειρήσεων Ελλαδας ΣΕΚΕΕ
  • Γιάννης Κωτσης Γιανναράκης, Συντονιστής του κόμβου ψηφιακής καινοτομίας GR digiGOV inno HUB.

Όλες οι εταιρείες και φορείς που απαρτίζουν την Ελληνική αποστολή στο MWC24, αναφέρονται εδώ: mwc24.sekee.gr

Ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος στη Βαρκελώνη

Το MWC είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, όπου οι τεχνολογικές τάσεις και οι επερχόμενες αλλαγές στη ζωή μας παρουσιάζονται οχι με θεωρητικές συζητήσεις, αλλά με εκθέματα, λειτουργικά πρότυπα απο τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Τι περιμένουμε να δούμε:

  • Τι μας φέρνει η Επανάσταση της ΤΝ: Αν το 2023 ήταν το έτος κατά το οποίο η Generative AI έγινε πρωτοσέλιδο, ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία οι περισσότεροι οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών – μόλις άρχισαν να κατανοούν τις δυνατότητές του. Το 2024 αναμένεται ως το έτος όπου οι δοκιμές θα μετατραπούν σε λύσεις στον πραγματικό κόσμο.
  • Metaverse: Οι τεχνολογίες της επαυξημένης πραγματικότητας θα επηρεάζουν σημαντικά μέλλον της Ψυχαγωγίας και της Εκπαίδευσης.
  • 5G H Επόμενη φάση: Το 5G είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρυζωνική τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, σε τροχιά που θα αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας έως το 2030. Ωστόσο, η δημιουργία εσόδων από επενδύσεις 5G καθυστερεί και προβληματίζει τον κλάδο το Ταυτόχρονα αυξάνεται το ενδιαφέρον για μια τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως γέφυρα προς το 6G.
  • Green and Digital: Η νέα πρόκληση. Αν παλαιότερα, η συζήτηση για την περιβαλλοντική φιλικότητα των τεχνολογιών αφορούσε κυρίως την ενεργειακή απόδοση, σήμερα έχει διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει την κυκλικότητα, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη συμμετοχή των χρηστών.

Η συμμετοχή της Πολιτείας

Το 2012, ο ΣΕΚΕΕ, διοργάνωσε την πρώτη ελληνική αποστολή στην έκθεση στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μάκης Βορίδης ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος και πολλά στελέχη του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Την επόμενη χρονιά το 2013 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ελληνικό περίπτερο στην έκθεση, με τη συνεργασία του Enterprise Greece, την αιγιδα του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών Σωκράτη Κατσίκα και Μενέλαου Δασκαλάκη που τον διαδέχτηκε επι υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη. Σημαντική συμβολή είχε και ο ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης.

Η συμμετοχή της πολιτείας ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με Υπουργό τον Νίκο Παππά, υφυπουργό τον Λευτέρη Κρετσο και ΓΓ τους Στέλιο Ράλλη και Γιώργο Φλωρεντή, οι οποίοι συμμετείχαν δραστήρια στην έκθεση και στις εργασίες του παράλληλου συνεδριου Ministerial Programme, που συγκεντρώνει τους διαμορφωτές των ψηφιακών πολιτικών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Το 2020, η πανδημία του Κορωνοιού εμπόδισε την παρουσία του νέου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβερνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υπουργού Γρήγορη Ζαφειροπούλου οι οποίοι σχεδίαζαν να παρουσιάσουν εκεί την νέα "Ψηφιακή Βίβλο" τη Στρατηγική για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου. Υποστήριξαν όμως ποικιλόμορφα την Ελληνική συμμετοχή όλα τα επόμενα χρόνια. Και το 2024, τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου που θα συμμετάσχει με όλο σχεδόν το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου, σηματοδοτώντας τη στενότερη σύνδεση του με οικοσυστημα της καινοτομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης