Ο ρόλος των ΜμΕ και του Εμπορίου ακόμη πιο σημαντικός το 2024
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ραγδαία επιτάχυνση των εξελίξεων στην ψηφιακή τεχνολογία της οποίας πλέον οι δυνατότητες εκπλήσσουν ακόμη και τους «γκουρού» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, εγείροντας όμως και πλείστα ζητήματα «τεχνο – ηθικής», σχετικά με τους κινδύνους από την πιθανή ηγεμονία της AI έναντι της ανθρώπινης διανόησης.
Το 2024 πιθανότατα θα καταγραφεί ιστορικά ως το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταρρυθμίσει μία σειρά από επαγγέλματα, θα αλλάξει καταναλωτικές συμπεριφορές, θα βελτιώσει την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών και θα διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, οι συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ασφάλεια διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και ο ψηφιακός «αναλφαβητισμός» που διαπιστώνεται στη πλειονότητα των νοικοκυριών και των ΜμΕ, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην πορεία για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Η χώρα μας, εξερχόμενη ως φαίνεται από το επώδυνο υπερδεκαετές σπιράλ των αλλεπάλληλων κρίσεων – οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή – το νέο έτος βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο ανάμεσα στο κακό παρελθόν της και στο ελπιδοφόρο μέλλον της.
Από τη μία πλευρά εξακολουθεί να ταλανίζεται από παθογένειες που έχουν τις ρίζες τους στην στρεβλή διάρθρωση της οικονομίας μετά τη μεταπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως, έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτες επιδόσεις στους βασικούς δημοσιονομικούς δείκτες και στο ρυθμό ανάπτυξης, οι οποίοι επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία τουλάχιστον για την τρέχουσα δεκαετία.
Ωστόσο, είναι αρκετές οι παγίδες και οι κίνδυνοι που αναδύονται, ιδιαίτερα ως προς τις «αντοχές» που θα δείξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον έντονης ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και - σε μακροπρόθεσμη βάση - συνολικά η ελληνική οικονομία, υπό το βάρος του ταχέος επιδεινούμενου δημογραφικού προβλήματος, το οποίο υποσκάπτει την αναπτυξιακή προοπτική της - αν δεν απειλεί ευθέως την ίδια την εθνική μας υπόσταση...
Η υπέρμετρη γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα ήδη προκαλούν μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και σε εξειδικευμένα στελέχη σε όλους τους κλάδους τους οικονομίας. Η Ελλάδα έχει – σήμερα περισσότερο από ποτέ - ανάγκη μία εθνική πολιτική στην οποία ει δυνατόν θα συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, η οποία θα κρατήσει εντός των συνόρων τα λαμπρά της μυαλά, για να σπουδάσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν τις νέες δικές τους επιχειρήσεις της ψηφιακής εποχής, ώστε να υπάρξουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα προσελκύσουν και όσους έχουν ήδη φύγει για το εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία ουσιαστικής στήριξης της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί και πρέπει τώρα να γίνει το ισχυρό όπλο της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, εστιάζοντας στην πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του ελληνικού εμπορίου ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας είναι κομβικός.
Μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους και της πανδημίας ο κλάδος βρίσκεται σε μία φάση παρατεταμένου μετασχηματισμού. Ο εμπορικός κόσμος επιζητεί την εμπέδωση της κανονικότητας, την ισότιμη μεταχείριση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις σχέσεις του με την Πολιτεία, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση πρόσβασης στα κατάλληλα κίνητρα και σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπό αυτούς τους όρους το ελληνικό Εμπόριο θα αναδειχθεί και στη ψηφιακή εποχή σε καταλύτη ανάπτυξης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.