Προοδευτικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις
Το 2024 μάς βρίσκει σε διεθνείς συνθήκες, κατά τις οποίες κυριαρχούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, η επαναφορά των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, από τη συζήτηση αναμόρφωσης του οποίου απουσίαζε η κυβέρνηση της Ν.Δ., το υψηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η αβεβαιότητα από τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές ενέργειας/καυσίμων.
Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε συνθήκες, τουλάχιστον, εύθραυστες αν όχι αρνητικές. Η Ελλάδα δεν ζει ένα αναπτυξιακό θαύμα. Είναι 32η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ 2019-2021. Το δε κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%. Η ανάπτυξη του 2%-2,5%, που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στα φθηνά δάνεια (μόνο για τους ισχυρούς) του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν δίνουν χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας στην οικονομία μας. Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως την αγορά κόκκινων δανείων από τα funds, ενώ οι όποιες προβλέψεις διεύρυνσής τους πέφτουν διαρκώς έξω.
Στη χώρα έχουμε εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ από το 2019, με τον αριθμό των πλειστηριασμών να αναμένεται να εκτοξευτεί στις 250.000 μέχρι το 2026, ενώ καταγράφουμε ευρωπαϊκή πρωτιά με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 166,5% του ΑΕΠ.
Η ακρίβεια δεν τιθασεύεται και η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων, στις τιμές ενέργειας και καυσίμων, καθώς και στα έξοδα στέγασης, τα οποία απορροφούν το 40% του εισοδήματος του νοικοκυριού. Στη φορολογία, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό φόρων (ρεκόρ 27ετίας το 2022) ως προς το ΑΕΠ (29% του ΑΕΠ), τα δε έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% ή κατά 7 δισ. ευρώ από το 2021.
Οι πολίτες θα βιώσουν και αυτή τη χρονιά τα αποτελέσματα των επιλογών της Ν.Δ., η πολιτική της οποίας αφήνει πίσω μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας, υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους.
Στη καρδιά των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται η έκθεση Πισσαρίδη, με κρίσιμες -μεταξύ άλλων- εκφάνσεις του το σχέδιο «Ηρακλής» για τον εξωραϊσμό των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών και τη μαζικότερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στα χρονικά, το νέο φορολογικό που συμπιέζει ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους εργαζόμενούς τους (οι μισθοί των οποίων συνυπολογίζονται για τον ορισμό των τεκμηρίων), τον αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο άσκησης οικονομικής πολιτικής, μια προοδευτική στροφή σε μια ανάπτυξη μακριά από μια επισφαλή και άνιση μεγέθυνση του ΑΕΠ. Σε μια ανάπτυξη που θα οδηγεί στην πορεία βελτίωσης της συλλογικής ευημερίας και θα επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητες του.
Με μια γενναία πολιτική σύγχρονης εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και με αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών και άλλων κινδύνων. Με καταπολέμηση της ακρίβειας, με ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών, με ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της αγροτικής παραγωγής, της νέας γενιάς και των συνταξιούχων, με διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με ένα σταθερό, απλό και σαφές φορολογικό σύστημα, με οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, επαρκώς στελεχωμένου και προσβάσιμου από όλες και όλους, με αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές, με διαφάνεια στους θεσμούς και ενίσχυση της δημοκρατικής/θεσμικής λειτουργίας, με δικαιώματα και ισότητα, με αντιμετώπιση της στεγαστικής, της δημογραφικής και της κλιματικής κρίσης, με ορθή διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Αντιθέτως, τις γιγαντώνει και τις αξιοποιεί για την υλοποίηση της πολιτικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η δύναμη που μπορεί να δώσει προοδευτικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις, που μπορεί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της χώρας προς ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, που μπορεί και τελικά θα πετύχει την ολική ανατροπή.