ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιανουάριος, μήνας ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Ιανουάριος, μήνας ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
PIXABAY

Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, η εμπορία ανθρώπων (human trafficking) συνιστά το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με στενή διεθνή συνεργασία.

Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια των αδίστακτων διακινητών, των σύγχρονων δουλεμπόρων, όπου ζουν σε καθεστώς σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης, σε συνθήκες απάνθρωπες που δεν είναι ανεκτές σε καμία δημοκρατική κοινωνία.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Διακίνησης Προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, το human trafficking συνίσταται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, με τη χρήση απειλών ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου, με σκοπό την οικονομική τους εκμετάλλευση.

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης κατά της εμπορίας ανθρώπων. Ειδικότερα, ο εθνικός μήνας για την πρόληψη κατά του human trafficking καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2010 με απόφαση του Barack Obama. Και εκ τότε o πρόεδρος κάθε χρόνο τηρεί αυτήν την παράδοση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης του να λάβει μέτρα για την προστασία και ενδυνάμωση των επιζώντων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών στους διακινητές και την εξάλειψη του απεχθούς αυτού εγκλήματος. Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και ακεραιότητα του ατόμου. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιζώντων θυμάτων trafficking, η προστασία των θυμάτων και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποτελούν ύψιστες διεθνείς προτεραιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μήνας πρόληψης κατά του trafficking, αποσκοπεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση διεθνώς σχετικά με το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας. Η συμμετοχή στο μήνα ευαισθητοποίησης, μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στον παγκόσμιο αγώνα για την εξάλειψη της χειρότερης μορφής εγκλήματος, που στερεί από το άτομο την ανθρώπινη υπόσταση του και το αντιμετωπίζει ως αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, αναλαμβάνουν μέσα στον Ιανουάριο μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο την αφύπνιση και ενεργοποίηση της κοινής γνώμης. Κυρίαρχο στόχο αυτών των δράσεων αποτελεί η εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να αναγνωρίζουν αν κάποιος είναι θύμα trafficking και να διαχέεται αυτή η γνώση ευρύτερα στην κοινότητα. Στη συνέχεια, πρέπει οι πιθανές υπόνοιες και ύποπτες δραστηριότητες να καταγγέλλονται άμεσα στις αρχές.

Παράλληλα, διοργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια και workshops, που εστιάζουν στην πρόληψη και καταπολέμηση του trafficking. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, οι πολίτες ευαισθητοποιούνται ως προς την υποστήριξη και την εθελοντική συμμετοχή σε φορείς που έχουν ως στόχο την πρόληψη του trafficking και την ενδυνάμωση των επιζώντων θυμάτων.

Στη χώρα μας λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων, η οποία με πλήρη εμπιστευτικότητα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και διασυνδέι τα θύματα με τις κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως δομές φιλοξενίας και υπηρεσίες νομικής υποστήριξης. Επίσης δέχεται αναφορές για πιθανά κρούσματα trafficking.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων. Η σύμβαση στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων διακίνησης και εμπορίας και στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Η ΕΕ ενέκρινε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (2021-2025), η οποία εστιάζει στην πρόληψη του εγκλήματος, στην προσαγωγή των διακινητών στη δικαιοσύνη και στην προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων.

Στα πρότυπα της ευρωπαϊκής στρατηγικής, δημοσιεύτηκε και η στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, πλήρως εναρμονισμένη με το πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Η πρόληψη και εξάλειψη του human trafficking, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και ο μήνας ευαισθητοποίησης, είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή και τη δράση μας για την επίτευξη αυτού του σκοπού, προκειμένου κανένας άνθρωπος να μη στερείται τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης