Το διακύβευμα της χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας
Ανανεώθηκε:
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο να συνεχίζεται για 16η μέρα και οι ώρες για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να μετρούν αντίστροφα.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές ως προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου δηλαδη τη χερσαία εισβολή. Θα ενταθούν οι επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου, είπε ο Χαγκάρι, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια για την ασφάλειά τους.
Το Ισραήλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θρηνεί μεγαλύτερο αριθμό αμάχων από ό,τι πολεμιστών κι αυτό είναι δύσκολο να το αντέξει η κοινωνία του Ισραήλ.
Παράλληλα όμως έχει να αντιμετωπίσει και την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε ένα διπλό μέτωπο από Νότο και Βορά, αντιμετωπίζοντας τις ακραία ριζοσπαστικοποιημένες Σουνιτικές αλλά και Σιιτικές οργανώσεις που κινούνται από το Ιράν (Χεσμπολάχ, Φρουροί της Επανάστασης και την Ισλαμιστική Τζιχάντ).
Εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι πολύ αρνητική για το Ισραήλ εξαιτίας του ότι θα έχει να αντιμετωπίσει από τη μια έναν πόλεμο φθοράς με στοιχεία ανταρτοπόλεμου αστικού περιβάλλοντος στη Γάζα και από την άλλη μια εισβολή από τα σύνορα του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ. Παράλληλα δε θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο της εμπλοκής της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και της Συρίας στην περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν. Η επιτυχής αντιμετώπιση όλων αυτών των πραγματικών και δυνητικών μετώπων, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ αφού απαιτεί σημαντική διασπορά δυνάμεων.
Η ενεργός όμως ανάμειξη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, είναι ίσως από τα κορυφαία ζητούμενα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, διότι θα σηματοδοτήσει την ανάμειξη του Ιράν, ίσως και της Συρίας, με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείπουν την φιλο-ισραηλινή ουδετερότητα, που έχει επιβάλει η αμερικανική διπλωματία με ότι αυτό σημαίνει.
Οι ισραηλινές δυνάμεις από την άλλη, θα πρέπει να επιτύχουν τους στόχους τους με ελαχιστοποίηση των απωλειών ανάμεσα στους αμάχους. Στην αντίθετη περίπτωση η ηθική υποστήριξη της Δύσης θα κλονισθεί, θα υπάρξει ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ και κυρίως από τα αραβικά κράτη να σταματήσει, ενώ θα προκληθούν τεράστιες ανησυχίες για την πυροδότηση νέων μετώπων στο Λίβανο και στη Δυτική Όχθη, αλλά και για μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο απεύχονται όλοι.
Γι’ αυτό και είχαν δώσει συγκεκριμένες προθεσμίες στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τις προθεσμίες βέβαια να έχουν λήξει. Η αεροπορία έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος με πολυήμερους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς. Οι βομβαρδισμοί στοχεύουν και τις υπόγειες στοές που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα.
Εκτιμάται ότι η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε οχυρά καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Το σίγουρο είναι ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών δυνάμεων, ανατινάζοντας ακόμη και υπόγεια τούνελ καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις. Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές, εκμεταλλευόμενοι το περίπλοκο σύστημα των υπογείων στοών και χρησιμοποιώντας ως ασπίδα προστασίας τους ομήρους. Σ’ αυτή την περίπτωση η εσωτερική πίεση από το λαό του Ισραήλ θα είναι τεράστια, όσο και τα διλήμματα της ισραηλινής ηγεσίας.
Να επισημάνουμε ότι, η στρατιωτική εισβολή σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι η Γάζα, είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι μια στρατιωτική επιχείρηση με υψηλό ρίσκο, μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, που θα έχει τεράστιο κόστος, ισοδύναμο με ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και με αβέβαιο αποτέλεσμα, αφού δύσκολα θα προσεγγίσει τον σκληρό πυρήνα των στελεχών της Χαμάς.
Τέλος να επισημάνουμε, ότι μια χερσαία επίθεση στη Γάζα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια και να οδηγήσει ακόμη και σε μια ευρύτερη εμπλοκή σ’ αυτήν την εύφλεκτη περιοχή. Επειδή το διακύβευμα είναι τεράστιο, αναμένεται να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη. Στην αντίθετη περίπτωση, μία γενική σύρραξη στην περιοχή θα προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές. Το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει αν το αποτέλεσμα θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στο γεωπολιτικό του κεφάλαιο, μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο Ιμμάνουελ Καντ είπε κάποτε ότι «η ειρήνη θα επέλθει είτε μέσω της ανθρώπινης κατανόησης είτε μέσω κάποιας καταστροφής. Οι παγκόσμιοι ηγέτες φέρουν βαριά ευθύνη».
Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα, επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Πρώην εκπρόσωπος τύπου ΓΕΑ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής