ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια εποπτεία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Gerd Altmann / Pixabay

Στην καρδιά της Ουάσινγκτον εκτυλίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια συνάντησηκεκλεισμένων των θυρών, η οποία σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στον παγκόσμιο διάλογο γύρω από τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). 

Δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη συνάντηση καθότι συγκέντρωσε μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον τομέα της τεχνολογίας: τον Elon Musk της Tesla και της SpaceX, τον Mark Zuckerberg της Meta, τον Sundar Pichai της Google και τον Sam Altman της OpenAI.

Ο Musk προειδοποίησε ότι η ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων. Εν τω μεταξύ, ο Zuckerberg επισήμανε τον μεταμορφικό αντίκτυπο της ΤΝ στο Metaverse, ο Pichai τόνισε τις επαναστατικές εφαρμογές της και ο Altman από το OpenAI υποστήριξε με πάθος την ηθική χρήση της προς όφελος όλων.

H συνάντηση αυτή με τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας συνιστά μια απτή απόδειξη του επείγοντος και της σοβαρότητας των πιθανών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο παρόν άρθρο εξηγούνται μερικές από τις προκλήσεις ρύθμισης της ΤΝ, οι υπαρκτές (αλλά σχετικώς ανεπαρκείς) νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί σε Ε.Ε., Η.Π.Α. και Κίνα, καθώς και μια σκέψη αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ρυθμιστική εποπτεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα φάσμα προκλήσεων

Η συνάντηση της Ουάσινγκτον φώτισε ένα κρίσιμο ζήτημα: ενώ υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της ΤΝ, η χάραξη μιας πορείας προς μια ουσιαστική ρύθμιση είναι περίπλοκη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, όπου τεχνολογίες (όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) εξελίχθηκαν ταχύτερα από ό,τι μπορούσαν να προλάβουν οι ρυθμιστικοί φορείς. Η μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης είναι προφανής, αναδιαμορφώνοντας τομείς από την υγειονομική περίθαλψη έως τα οικονομικά.

Ωστόσο, τα ζητήματα κυμαίνονται από το περιβαλλοντικό κόστος της εκπαίδευσης μεγάλων μοντέλων (Large Language Models – LLM’s) έως τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τις ιατρικές εφαρμογές, την εθνική ασφάλεια και την παραπληροφόρηση. Με ένα τόσο ποικίλο φάσμα προκλήσεων, μια ενιαία προσέγγιση της ρύθμισης φαντάζει απίθανη.

Ωστόσο, ένα συνεπές, διεθνές πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της ηθικής υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Περαιτέρω επιπλοκές προκύπτουν από το ευρύτερο τεχνολογικό τοπίο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, μηχανισμοί διασφάλισης όπως «φρένα έκτακτης ανάγκης» για τα συστήματα ΤΝ που ελέγχουν κρίσιμες υποδομές είναι υψίστης σημασίας. Δεν συζητάμε απλώς για θεωρητικούς κινδύνους, αλλά για απτές απειλές που θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την πεμπτουσία του κοινωνικού
ιστού.

Υπάρχουσες Ρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη ρύθμιση της τεχνητής
νοημοσύνης με μια άκρως προληπτική προσέγγισή (EU Proposal for the AI Act), η οποία ρυθμίζει την ΤΝ βάσει του κινδύνου με τον οποίο σχετίζεται το εκάστοτε πρόγραμμα ΤΝ (Risk-Based Approach). Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν την έδρα οι κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, η ρυθμιστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα laissez-faire. Το Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων ΤΝ (ΑI Risk Management Framework) του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (National Institute of Standards and Τechnology – NIST) χρησιμεύει ως απλός οδηγός και όχι ως κανονιστικό σύνολο κανόνων, που αφορά στις ομοσπονδιακές εφαρμογές της ΤΝ.

Επιπλέον, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έχουν αναλάβει πρωτοβουλία, παραδειγματίζοντας την ώθηση για άμεση δράση. Όμως, αυτό το συνονθύλευμα κανονισμών σε πολιτειακό επίπεδο υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεκτική ομοσπονδιακή και τελικά παγκόσμια εποπτεία. Αντίθετα, η προσέγγιση της Κίνας επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ της προώθησης της καινοτομίας και της
ταυτόχρονης διατήρησης του κυβερνητικού ελέγχου. Η πρόσφατη έκκληση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για μια κοινή σύνοδο κορυφής με σκοπό τη διερεύνηση τρόπων παρακολούθησης των προηγμένων συστημάτων ΤΝ υπογραμμίζει ένα αισθητό χάσμα μεταξύ της τεχνολογικής προόδου της ΤΝ και της υπαρκτής κανονιστικής ρύθμισης.

Αυτό το ολοένα αυξανόμενο χάσμα υπογραμμίζει την ύψιστη ανάγκη για ενισχυμένη διακρατική συνεργασία, που υπερβαίνει τα εθνικά και περιφερειακά όρια. Η ίδρυση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.ΠΑ. (Trade and Technology Council – TTC) αποτελεί παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της διακρατικής συνεργασίας. Παρά ταύτα, καθώς οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνούν εθνικά ή και περιφερειακά σύνορα, η αντιμετώπισή τους δια μέσω διμερών συμμαχιών καθίσταται ανεπαρκής.

Ένα όραμα για το μέλλον

Για την παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ, η διεθνής συνεργασία είναι υψίστης σημασίας. Προτάσεις όπως μια Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της ΤΝ οραματίζονται μια ενιαία στρατηγική. Ένα τέτοιο πλαίσιο, υποστηριζόμενο από έναν παγκόσμιο οργανισμό, θα μπορούσε να θέσει καθολικά πρότυπα ΤΝ, να επιβλέπει τις διαδικασίες πιστοποίησης και να διευκολύνει την ταχεία επίλυση αξιώσεων που σχετίζονται με την ΤΝ σε όλες τις δικαιοδοσίες.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν διαφανή και αυστηρά προληπτικά πρότυπα δοκιμών ΤΝ (sandboxing) προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του συστήματος και η εμπιστοσύνη του κοινού. Πάνω σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μια κλιμακωτή δομή ευθύνης, κατά την οποία τα συστήματα ΤΝ που τηρούν τα παγκοσμίως τιθέμενα πρότυπα και φέρουν τις σχετικές πιστοποιήσεις θα λειτουργούν με περιορισμένη ευθύνη, ενώ εκείνα που βρίσκονται εκτός αυτού του πλαισίου θα βαρύνονται με καθεστώς αντικειμενικής ευθύνης.

Καταληκτικές σκέψεις

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει την ασταμάτητη πορεία της προς τα εμπρός, ο κόσμος δεν μπορεί να τηρήσει παθητική στάση. Τόσο οι τεράστιες δυνατότητες όσο και οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτούν προληπτικές, μελετημένες και ενοποιημένες ρυθμιστικές στρατηγικές. Η ώρα για δράση είναι τώρα- το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης