Μετοχές και επιτόκια: Η διεθνής πραγματικότητα και η ελληνική εμπειρία
Η παγκόσμια οικονομία βιώνει έναν επίμονο διεθνή πληθωριστικό κύκλο που τροφοδοτείται από γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και επιπρόσθετα τις ασθενείς δομές της ελληνικής οικονομίας που οδηγούν σε ανελαστική άνοδο των τιμών, με συνέπεια ένα επίμονο ανατιμητικό κλίμα ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων (11% περίπου σε ετήσια βάση) αλλά και των υπηρεσιών υγείας (8% σε ετήσια βάση).
Ως απόρροια των ανωτέρω, ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών αλλά παράλληλα απομειώνει το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.
Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την DBRS, θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η ανάκτηση της θα είναι μια πραγματικότητα. Και αυτό διότι πέραν από τα οικονομικά δεδομένα συντρέχουν και θετικοί γεωπολιτικοί παράγοντες που σταδιακά ευνοούν την ταυτοποίηση της χώρας μας ως υποδοχέα ξένων επενδύσεων.
Επιπρόσθετα, και αξιολογώντας τις νομισματικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουμε ότι η FED θα ακολουθήσει μια επιτοκιακή πολιτική που θα βασίζεται στα τρέχοντα μάκρο δεδομένα (data dependent). Την ίδια ώρα η ΕΚΤ, υστερώντας χρονικά στην λήψη αποφάσεων, θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα προσδιορίσει ένα ουδέτερο επιτόκιο πάνω από το οποίο δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις του κόστους χρήματος κυρίως από το τέλος του α΄τριμήνου του 2024 και μετά.
Απο την άλλη πλευρά και με την διαφορά επιτοκίου δολαρίου και ευρώ να βρίσκεται στο 2%, παρακινούνται πρόσθετα αποταμιευτικά κεφάλαια προς τις αμερικανικές χρηματαγορές με αποτέλεσμα οι μετοχές να μην θεωρούνται αυτή την περίοδο ως ιδιαίτερα ευνοϊκή μορφή επένδυσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, που προανήγγειλε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων στις χορηγήσεις και ιδιαίτερα χαμηλών στις καταθέσεις σταδιακά σωρεύονται υψηλά κέρδη για τις τράπεζες.
Όσον αφορά την δική μας επικαιρότητα, και πέραν της κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμώ ότι οι αποταμιευτές χρειάζεται και αυτοί υψηλότερα επιτόκια στα καταθετικά προϊόντα αλλά και ανταγωνιστικότερες αποδόσεις στα συνθετικά προϊόντα που συνδυάζουν αποταμίευση και επένδυση
Εκτιμώ ως δυσανάλογο οι καταθέσεις να βρίσκονται στο 1% ενώ την ίδια ώρα ο εγχώριος πληθωρισμός να βρίσκεται στην περιοχή του 3%. Για αυτό τον λόγο η HellasFin, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, συστήνει στους πελάτες και για το σταθερό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, τις τοποθετήσεις σε Έντοκα Γραμμάτια Κρατών.
Επιστρέφοντας τέλος στις χρηματιστηριακές αγορές, η αναλυτική τους θεώρηση κατατείνει στο ότι τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, αλλά στις εξαιρέσεις και με θετικότερο προβλεπόμενο momentum, κατατάσσουμε τις ελληνικές μετοχές που εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν την υπεραπόδοσή τους για το σύνολο του 2023 όπως ήδη καταγράφηκε για την περίοδο 1/1/23-31/8/23.
Ο κ. Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ