ΑΠΟΨΕΙΣ

H κυβέρνηση όφειλε να έχει διδαχτεί από την τραγωδία στο Μάτι

H κυβέρνηση όφειλε να έχει διδαχτεί από την τραγωδία στο Μάτι
EUROKINISSI

Για μια ακόμη χρονιά, βρισκόμαστε στο ίδιο, οδυνηρό, έργο θεατές. Ολόκληρα δάση, χιλιάδες στρέμματα, ζώα όλων των ειδών, ακόμη και οικόσιτα, περιουσίες και σπίτια συνανθρώπων μας καίγονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμη και εδώ, μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, στην περιφέρεια μου, την Ανατολική Αττική.

Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, μετά την τραγωδία στο Μάτι όφειλε να διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και να προετοιμαστεί για ανάλογες καταστάσεις.

Όχι να επαναπαυθεί στα μηνύματα εκκένωσης του 112, αλλά να λάβει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης - τον καθαρισμό των δασών αλλά και των παρατημένων οικοπέδων που αποτελούν μόνιμες εστίες φωτιάς -, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, με εκσυγχρονισμό του στόλου πυρόσβεσης, με σχέδια πολιτικής προστασίας όπως έχουν όλες οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και, φυσικά, με προλήψεις πυροσβεστών.

Οι τακτικοί πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι συμβασιούχοι δίνουν έναν ηρωικό αγώνα ζωής για όλους εμάς κάθε καλοκαίρι, με μηδαμινά μέσα στη διάθεση τους, όπως και αστείες οικονομικές απολαβές.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν μας αιφνιδιάζουν και δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Δεν αρκούν λοιπόν μόνο τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστώ.

Υπάρχουν κοντά στις 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, που πρέπει να καλυφθούν και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, απόλυτα λειτουργικό πυροσβεστικό σώμα και όχι να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο και τριών ταχυτήτων με τους συμβασιούχους να είναι σε καθεστώς ομηρίας.

Το κράτος πρέπει επιτέλους να φροντίσει για την ασφάλιση υγείας, τη σίτιση και την μεταφορά των εθελοντών μας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απάντηση για το τι έχει συμβεί με το 1,7 δισ. του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Αιγίς» το οποίο περιλάμβανε προμήθεια drones, πλωτά και εναέρια μέσα.

Μέχρι σήμερα, τρία χρόνια από την πρώτη επίσημη εξαγγελία του, η υλοποίηση του προγράμματος είτε γίνεται με πολύ αργά βήματα, είτε είναι παγωμένη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε δει καμία βελτίωση. Αυτά τα χρήματα, τα πολλά χρήματα, που πήγαν, γιατί πήγαν και πώς πήγαν;

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και να ψάχνει να βρει δικαιολογίες και φταίχτες πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς και αποφασιστικότητα υλοποιώντας συγκεκριμένο σχέδιο για να προστατεύσει την ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού, την φύση και τα ζώα μας.

Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου Αττικής και αν. Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ