ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνική Οικονομία 2023: Η κυβέρνηση σε σύγκρουση με την πραγματικότητα.

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και το κυρίαρχο αφήγημα που θέλει να περάσει στους πολίτες, είναι ότι η ελληνική οικονομία περίπου «πετάει».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και σε αυτό συνηγορούν στοιχεία και παράγοντες, όπως ότι:

  • Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για έναν κομβικό τομέα της οικονομίας που συνεισφέρει κυρίαρχα στην αύξηση του ΑΕΠ και αναφέρομαι στον τουρισμό. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών δεν θα αφήσει αλώβητο τον τουρισμό.
  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ελλάδα βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. Το Νοέμβριο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 27,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ τους πρώτους 11 μήνες του 2022 εκτινάχθηκε συνολικά στα 35 δισ. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τα 2,7 δισ. το 2019 σκαρφάλωσε στα 17 δισ. το 1ο δεκάμηνο του 2022.
  • Όλες οι αντικειμενικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσα στο 2023, λόγω του πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% τους πρώτους 9 μήνες του 2022,γεγονός που προδιαγράφει αρνητικές εξελίξεις.
  • Οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,1% δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα αφού στηρίζεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, κάτι που δεν διαφαίνεται από πουθενά. Επιπλέον όλες οι εκτιμήσεις συμπίπτουν στις υφεσιακές τάσεις που αναμένονται στην ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, στην κοινωνία αλλά και στην πραγματική οικονομία, υπάρχουν δεδομένα που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν, όπως ότι:

  • Το ιδιωτικό χρέος είναι πλέον μη διαχειρίσιμο, αφού υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις 2700 ρυθμίσεις έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανσιμό, με πάνω από 4 εκατ. ΑΦΜ να χρωστούν στην εφορία και περισσότερα από 1 εκατ. «κόκκινα» δάνεια.
  • Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας με 11,4% ενώ έχει το θλιβερό προνόμιο να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 32,3% .
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η πραγματικότητα, όμως, καταρρίπτει και ένα ακόμα σαθρό επιχείρημα της κυβέρνησης που υπερηφανεύεται για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Μόνο που δεν είναι έτσι. Η πώληση κόκκινων δανείων σε funds απλά «ξεφόρτωσε» ένα σημαντικό αριθμό κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια εξαφανίστηκαν ή ότι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις και εξυπηρετούνται, το αντίθετο συμβαίνει.

Tην ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος κάνει απειλητικά και πάλι την εμφάνιση του παρά τη δημιουργική λογιστική και την παραπλανητική ρητορική της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακραία ελλειμματική διαχείριση της Κυβέρνησης, με σωρευτικό έλλειμμα την τριετία 2020-2022 38,8 δισ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 359,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ παραπάνω από το δημόσιο χρέος πριν το PSI!

Αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσιωπά την επικίνδυνη διόγκωση του δημόσιου χρέους και να επιδίδεται σε δημιουργική λογιστική και στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, θριαμβολογώντας την πληθωριστική μείωσή του ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ στο μέλλον.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Το κακό είναι ότι επιχειρεί να σύρει και τη χώρα σε αυτή τη σύγκρουση με μια δυσοίωνη πραγματικότητα, όπως έκανε το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης