Σταθερή κυβέρνηση για ισχυρή οικονομία
Ανανεώθηκε:
Η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά τις προσδοκίες: ήταν 8,4% το 2021 και 5,6% το 2022. Το ίδιο συνέβη με την ανεργία. Παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις περί του αντιθέτου προβλέψεις σχεδόν όλων, συνέχισε την καθοδική της πορεία.
Έπεσε από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 11,4% τον Νοέμβριο του 2022. Αυξήθηκαν, όμως, και τα εισοδήματα: Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μέσες αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων κατά 12,4% μεταξύ 2019 και 2022!
Το ερώτημα που ευλόγως απασχολεί, όχι μόνο όσους ασχολούνται με την οικονομία, αλλά πολλούς πολίτες, στο ξεκίνημα του 2023, είναι αν η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε αυτή την καλή πορεία. Αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Της μείωσης της ανεργίας. Της αύξησης των εισοδημάτων!
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: Εξαρτάται.
Εξαρτάται από το αν μετά τις εκλογές θα έχουμε μία κυβέρνηση σοβαρή, αποτελεσματική και σταθερή. Διότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι γραμμική. Δεν μπορεί να τη βάλει κανείς στον αυτόματο πιλότο. Διότι, όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, ενάντια μάλιστα σε αλλεπάλληλες κρίσεις- η έκρηξη στις επενδύσεις, η ισχυρή ανάπτυξη, η δημιουργία επιπλέον 263.000 θέσεων εργασίας- προέκυψαν, προφανώς διότι είχαμε μία κυβέρνηση ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική. Αλλά και διότι ήταν μία κυβέρνηση σταθερή!
Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι θα είχε μειωθεί η ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, αν υπήρχε πολιτική αστάθεια στη χώρα; Η απάντηση είναι, προφανώς, όχι!
Μήπως θα είχε αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά σχεδόν 10% αμέσως μετά την πανδημία και- ακόμα περισσότερο- θα επίκειτο νέα σημαντική αύξησή του εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αν η χώρα κινούνταν μέσα στην πολιτική αβεβαιότητα; Η απάντηση είναι όχι!
Και, κοιτώντας προς το μέλλον:
- Θα συνεχιστεί, άραγε, η έκρηξη που παρατηρείται στις άμεσες ξένες επενδύσεις;
- Θα κατακτήσει, επιτέλους, η χώρα μας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα; Δημιουργώντας ακόμη καλύτερες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και την οικονομία;
- Θα μειωθεί περαιτέρω η ανεργία (οδηγώντας στο ξεπάγωμα των τριετιών) και θα αυξηθούν συνολικά οι μισθοί;
Και ακόμη περισσότερο, θα αντέξει η οικονομία τις όποιες πιθανές πιέσεις μπορεί να προκύψουν από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας; Αλλά και από τις ευρύτερες αβεβαιότητες που προκαλεί το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον;
Η απάντηση, και σε αυτές τις ερωτήσεις, εξαρτάται από αν μετά τις εκλογές θα έχουμε μία κυβέρνηση η οποία, δεν θα είναι μόνο μεταρρυθμιστική, αλλά θα είναι επίσης σταθερή! Διότι, αν εκλείψει ο παράγοντας της σταθερότητας και η Ελλάδα κινείται εν μέσω πολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας: Οι επενδυτές θα πατήσουν φρένο. Η χώρα δεν θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αντί ανάπτυξης, μπορεί να δούμε ύφεση. Και η ανεργία, αντί να συνεχίσει να πέφτει, να αυξηθεί. Ενώ και η οικονομία μας συνολικά θα είναι πιο ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις, είτε αυτές προέρχονται από τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας είτε προέρχονται από την ευρύτερη διεθνή μεταβλητότητα.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν, λοιπόν, ακόμη πιο αναγκαίο και επιτακτικό να προστατεύσουμε το «κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας» των τελευταίων 3,5 ετών. Καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία και επιτακτική την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας! Διότι αυτή η κυβέρνηση πήγε τη χώρα μπροστά. Και είναι η μόνη η οποία μπορεί να της εξασφαλίσει στην παρούσα συγκυρία πορεία σταθερή και σύγχρονη προοπτική.
Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ακόμη ισχυρότερη οικονομία. Με οφέλη τα οποία θα διαχυθούν σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες! Μόνο έτσι θα μπορέσει η πατρίδα μας να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης!