ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα - Αλβανία: Αφήνοντας το παρελθόν, κοιτάζοντας το μέλλον;

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Θεωρώ χρήσιμες τις τακτικές, ανά μήνα σχεδόν, συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Γνωρίζω ότι ο στόχος είναι να εντοπισθούν καταρχήν τα προβλήματα και στην συνέχεια να αναζητηθούν οι λύσεις.

kάθε πλευρά έχει διαμορφώσει την δική της δέσμη προτεραιοτήτων.

Παράλληλα με τις Υπουργικού επιπέδου συνομιλίες έχει καθιερωθεί ένας μηχανισμός διαβουλεύσεων σε επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των ΥΠΕΞ πρέσβεων Δημήτρη Παρασκευόπουλου και Kyriako Quirko.

Η ελληνική πλευρά έχει γνωστοποιήσει στην Αλβανική την βούληση και τις προθέσεις της σχετικά με την συμπλήρωση, επικαιροποίηση και αναθεώρηση του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας που επεγράφη το 1996 από τους Υπουργούς Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο και Άλφρεντ Σερέτσι.

Η επιθυμητή κατάληξη των συνομιλιών, που εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολες, επίπονες πλην όμως αναγκαίες, είναι ένα Πακέτο - Λύση των εκκρεμοτήτων και πραγματικών προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται να στραφούμε -κυρίως η Αλβανία- στο μέλλον .

Επίσης η Αλβανία πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι έχει την αναγκαία βούληση. Για να χρησιμοποιήσω ένα Αλβανικό όρο, ότι έχει ''μπέσα''.

Το βασικό πρόβλημα με την ελληνική πλευρά συνίσταται στην έλλειψη πολιτικής συνοχής, συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών μας δυνάμεων στα μεγάλα και σημαντικά θέματα.

Αυτό ισχύει σίγουρα για τις σχέσεις μας με την Αλβανία. Και όχι μόνο.

Η ενδοσκόπηση και επισκόπηση διαχρονικά της δικής μας πολιτικής έναντι της Αλβανίας καταδεικνύει τουλάχιστον ικανή δοσολογία ψευδαισθήσεων -ιδίως κατά τις πολιτικές αλλαγές στα Τίρανα- όπως έγινε με την εκλογή του Πρωθυπουργού κ.,Ράμα.

Επίσης, έλλειψη συνέχειας και σταθερών στόχων.

Επίσης, ενόσω η Αθήνα δεν στέκεται καθαρά και σταθερά στο πλευρό του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Τίρανα θα θεωρούν ότι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα στο πακέτο των προβλημάτων που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Τέλος, σε γενικότερο πλαίσιο και επίπεδο, αν πράγματι η Ελλάδα θέλει να '' επιστρέψει'' πολιτικά στα Βαλκάνια δεν μπορεί να έχει απέναντι της και τον Αλβανικό παράγοντα.

*Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης επί τιμή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης