ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τέλος της εποπτείας θα άρει τις αδικίες στην υγεία;

Δεν μπορεί το τέλος της εποπτείας να μην έχει έστω και ένα αντίδωρο να μας δώσει… INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μία κάποια λύσις», έγραφε στα Ποιήματά του ο μεγάλος μας ποιητής Καβάφης.

Αυτό ο στίχος ήρθε αυτόματα στο μυαλό μου, διαβάζοντας για το τέλος της εποπτείας της χώρας μας στις 20 Αυγούστου. Tτο τέλος ενός οδυνηρού και καθόλου ενάρετου 12ετούς κύκλου, που κόστισε αιματηρά στα νοικοκυριά, στην εικόνα της χώρας μας και στην ίδια την Ελλάδα, επενδυτικά, οικονομικά, υγειονομικά και κοινωνικά, που κόστισε στη νέα γενιά και στο μέλλον μας…

Θα μου πείτε, στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε -και επιβάλλεται πλέον- ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της χωρίς «βαρβάρους», χωρίς τα εύκολα δανεικά, χωρίς μνημόνια και εποπτεία. Και εάν στη αρχική σελίδα του νέου βιβλίου, ο pρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπει «μία νέα εποχή ανάπτυξης», όπως τόνισε στο μήνυμά του, οι Έλληνες οφείλουμε να βλέπουμε πολλή δουλειά. Δουλειά όμως, με κάποιο δίκαιο αντίκρισμα… γιατί δεν σταματήσαμε άλλωστε ποτέ να εργαζόμαστε, οι αλήθειες να λέγονται.

Βεβαίως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά βοηθά στο να γιορτάσουμε τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, οι σειρήνες για έναν δύσκολο χειμώνα –το δυσκολότερο όπως αναφέρουν οι ειδικοί- έχουν αρχίσει και σφυρίζουν αδιάκοπα, η ενεργειακή κρίση μας σφίγγει αδυσώπητα, ο πληθωρισμός στεγνώνει τα νοικοκυριά και αδειάζει τις αποταμιεύσεις και ο εξάμηνος πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζει ακάθεκτος, χωρίς ελπίδα για το πότε θα τελειώσει. Εάν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και την πανδημία- που είναι ακόμη εδώ- τις μεταλλάξεις και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν πλέον οι ιοί για τη δημόσια υγεία, τότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Όμως δεν μπορεί το τέλος της εποπτείας να μην έχει έστω και ένα αντίδωρο να μας δώσει… Επιβάλλεται οι κυβερνώντες να σχεδιάσουν προσεκτικά μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, που θα δώσουν πνοή ξανά, στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία και στην υγεία.

Μήπως πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μελετήσει και να δώσει βιώσιμες λύσεις σε μία σειρά κλάδων, όπως η φαρμακοβιομηχανία, τα εργαστήρια των φυσικοθεραπευτών κ.λπ. αναφορικά με τα επονείδιστα μέτρα clawback και rebate.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πώς «κοινοποιήθηκε το clawback Μαϊου 2022 που αφορά στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και το οποίο στις μικροβιολογικές εξετάσεις και στις αξονικές εξετάσεις το κούρεμα από το clawback αγγίζει το 40%! Από τα 100 ευρώ δηλαδή που κατέθεσαν τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία για να πληρωθούν βάσει των εξετάσεων που εκτέλεσαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τα 40 ευρώ θα περικοπούν, διότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών αυτής της χώρας».

Αλήθεια πότε θα διορθωθούν οι αδικίες αυτές που σφράγισαν τη δυσκολότερη εποχή μετά τη Μεταπολίτευση; Στον αντίποδα του clawback και rebate, ειδικά για τη φαρμακοβιομηχανία, κάποιος θα παραθέσει το επενδυτικό clawback, το οποίο κομίζει μία κάποια ισορροπία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όμως δεν αρκεί.

Άλλο θέμα: Επικροτούμε τον «Προσωπικό Γιατρό», μια σημαντική πράγματι μεταρρύθμιση -όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κεντρικός άξονας της ΠΦΥ- η οποία θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία, και που είναι απόλυτα αναγκαίο, αφού το ζήσαμε στο πετσί μας στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως και πάλι, η μεταρρύθμιση αυτή, μπάζει νερά… Αντί η κυβέρνηση να σχεδιάσει κίνητρα και μόνο δίκαια κίνητρα για τον πολίτη, στο βάθος της μεταρρύθμισης, κρύβονται οι διαβολικές λεπτομέρειες:

«… Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του».

Είμαστε σοβαροί; Έτσι κτίζεται μία κουλτούρα, έτσι αλλάζει μία νοοτροπία ετών; Με πρόστιμα, ποινές και τιμωρίες, ειδικά για ανθρώπους που ανήκουν στους πλέον ευάλωτους και μοναχικούς, και οι οποίοι υποτίθεται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα;

Εάν οι αλλεπάλληλες κρίσεις δεν κατάφεραν να μας διδάξουν τα βασικά και αυτονόητα, τότε ούτε και η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας θα μπορέσει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης