Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας: στήριξη startups υπερπροηγμένης τεχνολογίας
Ανανεώθηκε:
Στις 5 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενέκρινε την νέα Ευρωπαϊκή ΑτζένταΚαινοτομίας (New European Innovation Agenda), η οποία με 5 άξονες και 25 δράσεις, στοχεύει να φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και να στηρίξει τιςνεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνταιστην υπερπροηγμένη τεχνολογία.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας έχουνμεγαλύτερο κύκλο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), απαιτούν περισσότερο χρόνο και κεφάλαια για να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσειςκαι έχουν υψηλό επίπεδο κινδύνου στο να επιβιώσουν και να αποκτήσουν κατάλληλη κλίμακα (scaleup).
Deep Tech, ή υπερπροηγμένη τεχνολογία, είναι αυτή που βασίζεται σε κάποιου είδους μηχανική καινοτομία ή σε μίαεπιστημονική ανακάλυψη. Η υπερπροηγμένη τεχνολογία εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως καινοτομίες επεξεργασίαςυπολογιστών (quantum computing), ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά συστήματα, ενεργειακά συστήματα, ιατρικές εφαρμογές, αλγόριθμους για όραση και ομιλία, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, απτικά κ.α.Αυτές οι καινοτομίες αποτελούν «κλειδί» για το μέλλον μας καθώς στοχεύουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων για την κοινωνία και τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τονΕυρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων, η Ευρώπη, βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα όσον αφορά στην καινοτομία γενικότερα.
ΕΥΡΩΠΗ&ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 2014 -2021
Καινοτομία σε 5 άξονες
Το νέο θεματολόγιο για την Ευρωπαϊκή καινοτομίαέχει5 κύριους άξονες. Ο κάθε άξονας περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες που υποστηριζόνται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και εργαλεία.
Κυρίαρχα στοιχεία της ατζέντας είναι η βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας αλλά και του Ταμείου InvestEU, τα πειραματικά κανονιστικά περιβάλλοντα που θα επιτρέψουν καινοτομία με ασφάλεια αλλά και θα αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές για τους συμμετέχοντες και τις ρυθμιστικές αρχές, η δημιουργία περιφερειακών «κοιλάδων καινοτομίας» για τη ενίσχυση των συνεργειών γύρω από φλέγοντα ζητήματα ευρωπαϊκής προοπτικής και αναγκών (ενέργεια, επισιτιστική κρίση, κ.α.). , η αυξημένη σημασία στην εκπαίδευση και προσέλκυση ταλαντούχων ερευνητών και επιστημόνων, η στήριξη των γυναικών στην καινοτομία και η συνδρομή στη χάραξη αναγκαίων πολιτικών για την καινοτομία σε επίπεδο χωρών.
Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας – «οδηγός» και ευκαιρία για την Ελλάδα
Η Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τις χώρες-μέλη και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες αλλά και κατευθύνσεις για την Ελλάδα.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ηΕλλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα (όπως, με τη ψήφιση νομοσχεδίου για τους τεχνοβλαστούς «spinoffs», την οργάνωση δράσεων και φορέων που προάγουν συστηματικά την έρευνα και την καινοτομία, την έντονη δραστηριότητα της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής υπό την προεδρία του Καθ. κ. Χρήστου Ταραντίλη, τη δημοπράτηση έργου Πολιτείας Καινοτομίας μέσω ΣΔΙΤ, την ανάπτυξη εργαλείων χρηματοδότησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, κ.α ) και αυτό αποτυπώνεται στην ευρωπαϊκή κατάταξη, όπου η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά στην καινοτομία.Στο διάστημα 2014-2021, η Ελλάδα έχει ανέβει κατά 25.9% στην κατάταξη, όντας μια από τις 5 χώρες που σημείωσαν βελτίωση άνω του 25% . Οι άλλες 4 είναι η Εσθονία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ιταλία.
Όμως, παραμένουμε στην κατηγορία των μέτριων σε επιδόσεις χωρών όσον αφορά την καινοτομία, και μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατηγορίας, ακολουθώντας τις αναδυόμενες. Με «οδηγό» τους άξονες της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας για την καινοτομία, η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις σε εθνικό επίπεδο, να προσαρμόσει και να βελτιώσει τις υπάρχουσες και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ναπαράγει εμπορικά αξιοποιήσιμη καινοτομία με ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
*Η κ. Βίκυ Δ. Κεφαλά είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου InvestEU, Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και Επικεφαλής Επενδύσεων& Αναπτυξιακών Έργων της ConsolidatedContractorsCompany (CCC).