ΑΠΟΨΕΙΣ

Είσαι εσύ στο βίντεο;

Pixabay

Κατά καιρούς έρχεται ένα μήνυμα από διαδικτυακό φίλο στο ίνμποξ μου με μια φράση που έχει στόχο να με ωθήσει να κλικάρω στον σύνδεσμο: «Είσαι εσύ στο βίντεο;”. Λίγο αργότερα ο διαδικτυακός φίλος διαπιστώνει ότι πάτησε κάτι που δεν έπρεπε και κάνει μια ανάρτηση που αναφέρει: αν λάβατε κάτι από μένα μην το ανοίξετε είναι ιός. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα διχαστικά πολιτικά μηνύματα.

Ο αποδέκτης που είναι π.χ. ιδιωτικός υπάλληλος μαθαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται περισσότερο για να δουλεύουν λιγότερο ή καθόλου, ενώ οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουνσυστηματικά. Οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας πληροφορούνται ότι όλα τα έργα υποδομής πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα, ενώ οι κάτοικοί του Λεκανοπεδίου πως οι αγρότες εισπράττουν επιδοτήσεις χωρίς να εργάζονται. Και φυσικά σε αυτού του είδους τα «ίνμποξ»υπαίτιοι είναι οι πολιτικοί που μεροληπτούν υπέρ μιας κατηγορίας, υπέρ των «άλλων» για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αν οι ιοί του facebook βασίζονται στην περιέργεια και στην έλλειψη προσοχής, οι ιοί του διχασμού βασίζονται στο αίσθημα της αδικίαςπου μπορεί να αισθάνεται ένας πολίτης. Αυτοί που προωθούν τους ιούς του facebook, αλλά και τους ιούς του πολιτικού διχασμού ξέρουν να βρίσκουν τις σωστές φράσεις που θα κάνουν τον χρήστητης εφαρμογής να κάνει κλικ και να μεταδώσει τον ιό στους διαδικτυακούς του φίλους και τον πολίτη να διαδώσει το διχαστικό μήνυμα σε συμπολίτες με τους οποίους μοιράζεται κοινά σημεία.

Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο facebook είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες έμαθαν να αποφεύγουν τις παγίδες και όταν πέφτουν σε αυτές να προειδοποιούν τον διαδικτυακό τους κύκλο, ώστε να μην πέσουν και άλλοι.Στην ελλαδική πολιτική σκηνή, πάλι, χρειάστηκε να συμβούν πολλά. Χρειάστηκε μια περίοδος έντονου διχασμού με κορύφωση το δημοψήφισμα του 2015, μια περίοδος μεγάλων διαψεύσεων, μέχρι ένας πολιτικός ηγέτης να κερδίσει εκλογές με το σύνθημα «ενωμένοι μπορούμε» και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχημάτισε μια Κυβέρνηση με αρκετά στελέχη της Κεντροαριστεράς και υιοθέτησε το σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Αυτή η πολιτική στάση είναι που υπερέβη τις παλιές (αριστερά- κέντρο –δεξιά) και τις πιο πρόσφατες διαχωριστικές γραμμές (μνημόνιο- αντιμνημόνιο, φιλοευρωπαίοι- αντιευρωπαίοι).

Όπως συμβαίνει με τους ιούς στο facebook, ο χρόνος που περνά κάνει τους χρήστες να ξεχνούν ότι το μήνυμα “εσύ είσαι στο βίντεο?» είναι επικίνδυνο έτσι και στην πολιτική, τα έξυπνα διχαστικά μηνύματα ξαναγίνονται επίκαιρα, όσο η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Για αυτό είναι απαραίτητο για όσους δεν επιθυμούν την επιστροφή στις εποχές του διχασμούόχι μόνο να αποφεύγουν την υιοθέτηση αυτών των μηνυμάτων, αλλά και να προειδοποιούν τους συμπολίτες τους για την επικινδυνότητα, του ιού του διχασμού.

Δεν αρκεί πια μια ανάρτηση, που λίγοι θα δουν, χρειάζεται και ένα μήνυμα όπως αυτό που έλαβα πρόσφατα:«Είναι ιός μην το ανοίξεις! Άλλαξε κωδικούς αν πάτησες το Link!»

Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης και Συντονιστής του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας https://nd.gr/papaggelopoylos-dimitris

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης