ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, προϋπόθεση για επιχειρηματική βιωσιμότητα και ανάπτυξη

INTIME / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επιβεβαίωσε, κι εφέτος, τον καθοριστικό ρόλο που (μπορεί να) διαδραματίζει ο Σύνδεσμος για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, με κοινή παράμετρο ένα ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς δικαιωμάτων στο αγαθό της εργασίας. 

 

Γιατί ΣΕΒασμός;

Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και συνέχεια των γενεών, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, θα παραμένει υπομνηστικά ο πιλότος για τη “μοίρα” της επιχειρηματικότητας και στον τόπο μας. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά από τον Σύνδεσμο, μπορούν να γίνουν περισσότερα χωρίς την εργαλειοποίηση και αποπροσωποποίηση-μαζικοποίηση των εργαζομένων.

Επαναφέρω ενδεικτικά στην επικαιρότητα από τα πολλά, ένα χαρακτηριστικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΣΕΒ για «το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει». Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, της οργάνωσης της εργασίας, αλλά και του περιεχομένου πολλών επαγγελμάτων, με κομβικό τον ρόλο των τεχνολογιών της ψηφιακής κοσμογονίας. Ακόμη, εντοπίζονται περιοχές που απαιτούν πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά σε δεξιότητες, ηγεσία και δομή, ενώ τονίζεται η αναμενόμενη επιδραστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού σε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Απολύτως αναγκαία θεωρείται και η επανακατάρτιση - δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων.

Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ευρέως φάσματος τοποθέτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό, παραθέτω ένα απόσπασμα - ίζημα της ιδέας για το πλαίσιο της σχέσης των επιχειρήσεων με το κράτος, που το επιχειρείν οφείλει να υποστηρίξει:

«Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό (…). Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρύτερα οφέλη».

Ο Στόχος 8 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals), που συνθέτουν τους κατευθυντήριους άξονες για ένα βιώσιμο μέλλον, συνδέει την επιχειρηματική ανάπτυξη με τη δημιουργική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία. Στο πλαίσιο του Στόχου 8, η συμπερίληψη και η μέριμνα ώστε να μηδενιστεί η ανεργία και να παρέχονται δυνατότητες για εργασία χωρίς διακρίσεις, αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα. Η εργασία εξημερώνει και κοινωνικοποιεί. Δεν νοείται κοινωνία προόδου και υγιής επιχειρηματική κοινότητα με πλήθος ανέργων και κακών εργασιακών συνθηκών. Αυτό, ο ΣΕΒ το γνωρίζει καλά και ο ρόλος του, βασισμένος στον ΣΕΒασμό για τον κόσμο της εργασίας, μπορεί να είναι κομβικός.

* Ο Γιάννης Ρούντος είναι Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability expert. Επικεφαλής του τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων, εξωτερικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας – Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN έως τον Ιανουάριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης