Η ενωμένη Ευρώπη ως ύστατη καταφυγή
Ανανεώθηκε:
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συντριπτική πλειοψηφία των 637 ψήφων, στην έκτακτη σύνοδο ολομέλειας της 1ης Μαρτίου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγγέλλει τους κινδύνους πυρηνικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και ζητά ανανέωση των προσπαθειών για να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ αλλά και αυστηρότερες ακόμα κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου:
- Περιορισμό εισαγωγών και στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και βιομηχανίας
- Ταχύτερη παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία
- Αποκλεισμό και της Λευκορωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT
- Επανεξέταση αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε Ρώσους με αντάλλαγμα επενδύσεις
- Απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ
- Ταχύτερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των αιτούντων άσυλο προς ΕΕ, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, χωρίς επαναπροωθήσεις
- Θέσπιση ενός μηχανισμού αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
Δεν είναι πρωτόγνωρο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετεί θέσεις στην πρωτοπορία της κοινής Ευρωπαϊκής προσπάθειας. Αυτό όμως που εκπλήσσει αυτή την φορά είναι η σύμπνοια και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν από κοινού κυβερνήσεις και θεσμοί για να προστατέψουν το μεγαλύτερο επίτευγμα της κοινής μας πορείας: την ειρήνη.
Αποδεικνύεται ότι οι διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας -οικονομική, μεταναστευτική, κλιματική, πανδημική- όχι μόνο ανάδειξαν την ανάγκη κοινής δράσης απέναντι σε προκλήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την εμβέλεια της εθνικής δράσης, αλλά οικοδόμησαν κοινές πρακτικές και μηχανισμούς αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις με άνευ προηγουμένου αμεσότητα και ταχύτητα. Απόδειξη ότι μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση κυρώσεων, αυτές τέθηκαν σε ισχύ επιφέροντας άμεσα πλήγματα σε νευραλγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί μόνο δοκιμασία με κόστος σε πόρους και ανθρώπινες ζωές. Αποτελεί ευθεία πρόκληση στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης, στο λόγο δημιουργίας και ύπαρξής της, και ως τέτοια χαλυβδώνει τη θέληση να υπερβούμε μέχρι πρότινος ανυπέρβλητες διαφωνίες.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα: «Θα στηρίξουμε τις θέσεις μας. Δεν θα αποστρέψουμε το βλέμμα μας ενώ όσοι αγωνίζονται στους δρόμους για τις αξίες μας έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια πολεμική μηχανή του Πούτιν». Και όπως συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «Πρόκειται στην ώρα της κρίσης για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και της απροκάλυπτης επίθεσης». Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Ζελένσκι, είναι μια μάχη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, της ζωής απέναντι στο θάνατο.
Η ενωμένη Ευρώπη γίνεται σήμερα η ύστατη καταφυγή της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας απέναντι στην επέλαση του απολυταρχισμού με την ισχύ των όπλων. Είναι η συνειδητοποίηση ότι όσα θεωρούμε ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί τελικά να απειληθεί, και ότι απαιτείται να προστατεύσουμε όσα μας ενώνουν μέσω της συμμετοχής μας στην κοινή μας Δημοκρατία. Ζούμε μιά στιγμή που η ιστορία επιταχύνεται και ίσως, για άλλη μιά φορά, από την φρίκη του πολέμου θα γεννηθεί το κοινό μας μέλλον.
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης είναι επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.