ΑΠΟΨΕΙΣ

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα λύσει το πρόβλημα του κορωνοϊού;

Το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όταν καταθέτουν προς τις κυβερνήσεις το αίτημα των πρόωρων εκλογών, συνήθως αντιμετωπίζεται από τους αποδέκτες του με χαλαρή και ειρωνική διάθεση και χωρίς ίχνος ανησυχίας INTIME

Αν γίνουν πρόωρες εκλογές θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό; Μάλλον όχι.

 

Αν πάλι οι εκλογές διεξαχθούν στην ώρα τους θα έχουμε μήπως περισσότερα κρούσματα; Πάλι όχι, γιατί πολύ απλά τα κρούσματα δεν είναι θέμα εκλογών, ούτε θέμα βεβαίως πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι θέμα της ίδιας της ζωής.

Είναι θέμα τήρησης των πρωτοκόλλων και υγιεινής, μέτρων προστασίας αλλά και πρόληψης. Δεν είναι θέμα πολιτικό, ούτε διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης, παρά μόνο θέμα των επιστημόνων, των ειδικών και των γιατρών. Επομένως η επίκληση της αντιπολίτευσης περί αυξημένων θανάτων εξ αιτίας της διαχείρισης της πανδημίας και άρα για να αντιμετωπιστεί αυτό πρέπει να φύγει η κυβέρνηση δεν ευσταθεί. Διότι η πανδημία και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση ούτε με το πως πολιτεύεται η εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε φυσικά τι επιδιώκει η εκάστοτε αντιπολίτευση.

Δεν είναι όμως και πολιτικά ορθό ο κορωνοϊός να καθορίζει το πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε και το πως ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιπαρατίθενται με φόντο την πανδημία και τους χιλιάδες θανάτους των συμπολιτών μας που φεύγουν και χάνονται άδικα από τη ζωή.

Θα μπορούσε κάλλιστα η ακρίβεια να ήταν στο μενού της αντιπολίτευσης και να ζητά εκλογές, γιατί η ακρίβεια είναι ένα θέμα στο οποίο όντως έχουν θέση οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στο κάτω-κάτω είναι και θέμα ιδεολογικής προσέγγισης και βασικής διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ που θεωρητικά έχουν «γειτονική» πολιτική αφετηρία.

Η ακρίβεια είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ετών ανάμεσα στα κόμματα που εναλλάσσονται την κυβέρνηση, γιατί πάντα οι κυβερνήσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση ζητούσαν περισσότερα και όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έφευγαν από τις κυβερνητικές ευθύνες πάλι τα ίδια ζητούσαν. Ένας αέναος κύκλος που δεν κατέληγε ποτέ και πουθενά.

Η επιλογή της πανδημίας ως αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία φτάνει στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μάλλον έχει αφετηρία το γεγονός ότι πεθαίνουν άνθρωποι και ως εκ τούτου το πολιτικό αίτημα για εκλογές γίνεται ή ακούγεται πιο σπουδαίο, παρά το αίτημα για εκλογές με πυρήνα την ακρίβεια.

Ο συνδυασμός δε και των δύο θεμάτων, όταν επιστρατεύεται, οι αιτούντες των πρόωρων εκλογών θεωρούν πως θα διπλασιαστεί η ισχύς του αιτήματος, κάτι που φυσικά δεν έχει καμία προοπτική. Χάνει την όποια αίσθηση περιεχομένου και ούτε αντιμετωπίζεται με ικανοποίηση από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, που κατά πάσα πιθανότητα έχει συνηθίσει να ακούει τα τελευταία χρόνια παρόμοια αιτήματα στα μέσα της πρώτης τετραετίας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το διαχρονικό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όταν καταθέτουν προς τις κυβερνήσεις το αίτημα των πρόωρων εκλογών, συνήθως αντιμετωπίζεται από τους αποδέκτες του με χαλαρή και ειρωνική διάθεση και χωρίς ίχνος ανησυχίας.

Επομένως, κάθε φορά που το αίτημα επαναλαμβάνεται είναι καταδικασμένο να αποτύχει και ως τέτοιο -αποτυχημένο δηλαδή- έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης