ΑΠΟΨΕΙΣ

Βετεράνοι της πανδημίας

Associated Press

Το 2022 μας βρίσκει σε σαφώς βελτιωμένη κατάσταση από την περασμένη χρονιά.

Κοινωνία, οικονομία και επιχειρήσεις, φαίνονται να έχουν συνηθίσει σε μία πανδημική κανονικότητα, αποτινάσσοντας σχετικά γρήγορα την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, πόσο μάλλον δεδομένης της διαθεσιμότητας του εμβολίου. Ενώ λοιπόν η υγειονομική απειλή παραμένει, προς το παρόν δείχνει να χάνει την καταστροφική της δύναμη, δεδομένης αφενός της μικρότερης θνησιμότητάς της και αφετέρου της συντομότερης επίδρασής της στην οικονομία.

Δυστυχώς, ταυτόχρονα σχεδόν με την εμφάνιση της λιγότερο θανατηφόρου «Όμικρον» τον περασμένο Νοέμβριο, η χώρα μας, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο νέες απειλές, που συνδέονται και ενίοτε τροφοδοτούν η μία την άλλη: την ενεργειακή κρίση και την απότομη αύξηση του πληθωρισμού. Και οι δύο με ρίζες στη χρονική διάρκεια της πανδημίας. Και οι δύο ικανές να ανατρέψουν τις ευοίωνες οικονομικές μας προσδοκίες, πιέζοντας, όχι μόνο την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, αλλά και τη θετική τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι αριθμοί, βρέθηκαν με το μέρος μας την περασμένη χρονιά. Εκρηκτική άνοδος του ΑΕΠ για το 2021, προβλέψεις για ανάπτυξη 5% για το 2022, επίπεδα ανεργίας της τάξης του 13%, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και μείωση του ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ, προϊδεάζουν για μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση πολυάριθμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με το νέο ΕΣΠΑ, τις επιδοτήσεις, τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης, τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, συνύφαναν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικών πόρων που έχει λάβει ποτέ η ελληνική αγορά, μέσω της κινητοποίησης επενδύσεων. Και όλοι στοχεύουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη συντήρηση της οικονομικής μας δυναμικής.

Το 2021 λοιπόν, ήταν μια καλή χρονιά. Και μας δίνει ένα εξαιρετικό προβάδισμα για το 2022. Το οποίο όμως απειλείται από τους δύο αστερίσκους της ακρίβειας σε ενέργεια και αγαθά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας, είναι η αντανακλαστική απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μπροστά όμως στην ένταση και την καθολικότητα του προβλήματος, είναι αναγκαία η λήψη στοχευμένων παρεμβάσεων, για την οριστική θωράκιση των επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί μόνιμη επαγρύπνηση. Καθώς η ελλιπής αντιμετώπιση, μπορεί να τροφοδοτήσει εκ νέου τις πληθωριστικές τάσεις σε αγαθά και προϊόντα, μέσα από τη μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή.

Ύστερα από μια δύσκολη δεκαετία ύφεσης και οπισθοχώρησης, η χώρα μας είναι έτοιμη να διεκδικήσει μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης και προόδου. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί χάρη στις προσπάθειες του κόσμου της εργασίας, αλλά και στα ισχυρά μέτρα στήριξης των πολλών τελευταίων μηνών. Ενώ οι δομικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που μεσολάβησαν, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, οι νέοι πόροι και το σχέδιο για την αξιοποίησή τους, υποστηρίζουν την προσπάθεια για ένα άλμα προς το μέλλον.

Για να μπορέσει να επιτύχει σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα θα κληθεί φέτος να αντιμετωπίσει, με πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο την αβεβαιότητα μιας νέας και αγνώστου επίδρασης μετάλλαξης, αλλά και τις νέες, και ευελπιστούμε βραχύβιες, απειλές που διαμορφώνονται απέναντι στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την κοινωνία. Οι οποίες διαμορφώνουν συνθήκες, που απαιτούν σωστή διαχείριση, συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου, και τολμηρές πολιτικές.

* Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης