ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το 2019, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, ήταν απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Και απαραίτητο τμήμα του νέου παραγωγικού μοντέλου έπρεπε να είναι ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό και ευέλικτο, που θα επέτρεπε στους πολίτες να εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και ενέργεια από τις συναλλαγές τους μαζί τους.

Το μέγεθος αυτής της αναγκαιότητας είχε αποτυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια, σε μελέτες που έδειχναν ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα κόστιζε διπλάσια στο ΑΕΠ της χώρας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αντίστοιχα μετρήσιμο είναι και το μέγεθος της προόδου που έχουμε καταγράψει από το καλοκαίρι του 2019 και μετά.

Από τις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018, το 2019 φτάσαμε στις 34. Το 2020 ξεπεράσαμε τις 94 εκατομμύρια και η εκθετική αύξηση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα το 2021, όταν καταγράψαμε 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 60 λιγότερες αναμονές σε κάποια ουρά του Δημοσίου για κάθε ενήλικα.

Η εκθετική αυτή αύξηση αποτελεί συνισταμένη δύο παραγόντων: της μεγάλης αύξησης των ψηφιακών υπηρεσιών και της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2020 το gov.gr, συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες που βρίσκονταν διάσπαρτες σε site του Δημοσίου. Σήμερα οι υπηρεσίες αυτές ξεπερνούν τις 1.300.

Στόχος μας είναι να προσθέτουμε διαρκώς νέες, λειτουργικές και χρήσιμες υπηρεσίες, υλοποιώντας τον σχεδιασμό μας για υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη, που θα κάνουν απλούστερη την καθημερινότητά του.

Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Σε έναν τομέα που την προηγούμενη δεκαετία δημιουργήθηκαν πολλές εκκρεμότητες, ιδίως στον τομέα της μετάβασης στην οπτική ίνα και στην αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση στα δίκτυα 5G.

Τέλος, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση, να αναβαθμίσει ριζικά τις υποδομές της. Η ευκαιρία αυτή προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την εποχή μας, μέσω του οποίου έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά. Για τον λόγο αυτό, μέσα στο τρέχον έτος έχουμε δρομολογήσει τη δημοπράτηση σχεδόν του 90% των έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με στόχο να έχουν υλοποιηθεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Αν έπρεπε να κωδικοποιήσουμε τη δράση μας στα δύο χρόνια της πανδημίας, θα λέγαμε ότι το 2020 και το 2021 θέσαμε ξανά τη χώρα σε κίνηση. Η χώρα έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της παρά την πανδημία, μετατρέποντας την ψηφιακή μας εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα. Κινηθήκαμε με ταχύτητα προς την ψηφιακή μετάβαση και αυτό έγινε ορατό στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν για να αξιοποιηθούν όχι μόνο μέσα στην πανδημία, αλλά και μετά το πέρας της.

Το 2022 φιλοδοξούμε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου, μέσα από την υλοποίηση του σχεδιασμού μας και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα στη χρονιά που ήδη διανύουμε, η εκθετική αύξηση της ψηφιοποίησης του κράτους και της οικονομίας θα ξεκινήσει να συναντά τα μεγάλα ψηφιακά έργα τα οποία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, ο ρυθμός της ψηφιακής μας προόδου θα αποκτήσει ακόμα πιο σταθερές βάσεις και ακόμα ισχυρότερη δυναμική. Το 2022 στόχος μας είναι να κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

* Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης