Εμβολιασμός: Η φωνή της λογικής, κόντρα στις πεποιθήσεις μας
Ανανεώθηκε:
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, πώς ακόμη και οι πιο σκληροί αρνητές και αντιεμβολιαστές, έχουν αντιληφθεί ότι ζούμε μία οδυνηρή πανδημία, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.
Μία κρίση δημόσιας υγείας, από την οποία η ανθρωπότητα μετρά δραματικές απώλειες- πάνω από 5 εκατ. νεκρούς και πάνω από 250 εκατ. μολύνσεις παγκοσμίως, μία πανδημία η οποία άλλαξε τον πλανήτη, τις συμπεριφορές μας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Το επόμενο στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας, γιατί η πολιτική και οι πολιτικοί δεν μπορούν να το πράξουν, είναι να μπορέσουν να πείσουν την παραπάνω ομάδα να εμβολιαστούν. Τώρα, που οδεύουμε οι περισσότεροι για την 3η ενισχυτική δόση, με δισεκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει δικαιολογία για τους ανθρώπους που σκέφτονται ακόμη την πρώτη δόση, ένα σχεδόν χρόνο από την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Γιατί ο ιός είναι ακόμη εδώ και επιμένει και η μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ χτυπά ακόμη και τους εμβολιασμένους, όπως δείχνει το ημερολόγιο της πανδημίας. Γιατί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν, γιατί δεν μας πρέπουν οι 50, 60 και 80 νεκροί και ο τριψήφιος αριθμός διασωληνωμένων καθημερινά- ένας αριθμός, που πιθανόν να αγγίξει τους 800 την ημέρα μέχρι τις 13Δεκεμβρίου, όπως εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ, το 11% είναι εμβολιασμένοι και το 85% ανεμβολίαστοι, τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης την περασμένη Πέμπτη, σε συνάντηση εργασίας που είχε με τους εκπροσώπους του τύπου.
Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, καθώς όλη η Βόρεια Ευρώπη, παλεύει με το νέο πανδημικό κύμα, με ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, η οποία μάλιστα διαθέτει 40.000 ΜΕΘ, να ζητά βοήθεια από τις γειτονικές χώρες. Η Αυστρία από την πλευρά της, ανακοίνωσε lockdown ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς και υποχρεωτικό εμβολιασμό, από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Και ο ευρωπαϊκός νότος που αγαπάμε να μισούμε και να σχολιάζουμε, τα πάει αρκετά καλά επιδημιολογικά, συνεπεία των αυξημένων εμβολιασμών, σε σύγκριση με το δράμα που έζησαν οι περισσότερες χώρες- Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία- στην έναρξη της πανδημίας.
Η Πορτογαλία αυτή την στιγμή, αποτελεί χώρα-υπόδειγμα με τον εμβολιασμό να αγγίζει ή και να ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις, το 85%. Επομένως, το δίλημμα δεν υπάρχει, ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μεγάλη, η επιδημιολογική τους εικόνα, είναι πολύ καλύτερη.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και ότι με την πανδημία ενισχύθηκαν οι ανισότητες. Όμως είναι λάθος η προσέγγιση αυτή. Διότι το «δώρο της επιστήμης» το εμβόλιο δηλαδή, ανήκει σε όλους τους πολίτες. Και είναι επιλογή του καθένα από εμάς, να πει «ΝΑΙ» στην επιστήμη, ή να παρασυρθεί από τους ψευδοπροφήτες…
Και σίγουρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το σφάλμα, εάν οι αρνητές οδηγήσουν τη χώρα σε ένα ακόμη απαγορευτικό, το οποίο θα έχει δυσβάστακτο κόστος για την κοινωνία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.
Όμως αυτό δεν θα συμβεί- δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για lockdown, όσο και εάν σε κάποιες περιπτώσεις οι επιστήμονες το συστήνουν- διαμηνύει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, έχοντας ανακοινώσει μία σειρά από πολύ περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (22 Νοεμβρίου) ένας ακόμη μαραθώνιος «στέρησης της ελευθερίας τους». Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα περιοριστικά μέτρα, 900.000 πολίτες, έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Από αυτούς, μία κρίσιμη μάζα 570.000 πολιτών περίπου άνω των 60 ετών, αντιστέκεται προς ώρας σθεναρά για τον εμβολιασμό. Και όμως, η ηλικιακή αυτή ομάδα, είναι και παραγωγική, και απόλυτα λειτουργική και θέλει να διασκεδάσει.
Η πανδημία του SARS CoV-2 μας έχει εξαντλήσει όλους πολύ σε κάθε πεδίο, κυρίως όμως σε ψυχικό. Η λογική της επιστήμης, λέει ότι δεν τίθεται – ή δεν θα έπρεπε να τίθεται καν δίλημμα εμβολιασμού. Είμαστε τυχεροί που έχουμε το δώρο της επιστήμης, την ώρα που χώρες στον κόσμο, όπως στην Αφρικανική Ήπειρο, ο εμβολιασμός δεν ξεπερνά το 2%. Αυτόν τον χειμώνα ας εμπιστευτούμε την φωνή της λογικής και όχι στερεότυπα και πεποιθήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, πόνο και αχρείαστες απώλειες.