H ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους
Με την παγκόσμιο ενδιαφέρον εστιασμένο στην Μέση Ανατολή, την σουνιτο-σηιτική έριδα, τους πολέμους της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης και ...λίγο της Υεμένης, η διεθνής κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την σημασία του ισλαμικού κόσμου για τα παγκόσμια τεκταινόμενα.
Ο ρόλος του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, ιδιαίτερα μετά τις ασύμμετρες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς, συνεχίζοντας την παράδοση της Αλ-Κάιντα. Ενώ όμως οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Μ. Ανατολή, κανείς δεν αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει μόλις μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τον εμφύλιο της Συρίας. Κανένα ΜΜΕ δεν προβάλλει την καθημερινή μάχη ενός λαού όχι μόνο για την ανεξαρτησία του αλλά για την προστασία της γης του, του πολιτισμού του και της ίδιας του της ύπαρξης. Εδώ και εβδομήντα χρόνια οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να ζήσουν στην γη τους ελεύθερα. Προφανώς το Παλαιστινιακό είναι εκείνο που έχει θεμελιώδη σημασία για την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και συνδέεται άρρηκτα με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ισλαμικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αδιαφορεί για το δράμα των Παλαιστινίων, παρότι καθημερινά λαμβάνουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη των Παλαιστινίων αυθαιρεσίες κάθε είδους. Ο διεθνής ειδησεογραφικός φακός στρέφεται στην Παλαιστίνη μόνο όταν ξεσπά εκτεταμένος πόλεμος στην Γάζα ή το Νότιο Λίβανο. Και όμως εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει ένας ακήρυχτος πόλεμος, μία Τρίτη Ιντιφάντα από τους Παλαιστινίους που είναι μικρότερης επιχειρησιακής κλίμακας αλλά διαρκεί περισσότερο.
Το μεγάλο πρόβλημα στο Παλαιστινιακό είναι η αδιαφορία του Ισραήλ να συναινέσει στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και το γεγονός ότι συνδυάζει την εν λόγω παρελκυστική του πολιτική με την συστηματική καταπάτηση των Παλαιστινιακών κατεχομένων εδαφών για να τα εποικίσει παράνομα. Απώτερος σκοπός αυτή της πολιτικής είναι η εξαφάνιση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Η κατάσταση κρατά δεκαετίες με ελάχιστους στην διεθνή κοινότητα να διαμαρτύρονται έμπρακτα ή να λαμβάνουν μέτρα για την άρση της εν λόγω κατάστασης. Η πρόσφατη πρωτοβουλία κρατών, όπως της Σουηδίας, να αναγνωρίσουν διπλωματικά πλήρως ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έστειλαν το μήνυμα της αλλαγής της στάσης της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των Παλαιστινίων. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15/11/2015) να εκδώσει «ερμηνευτικό σημείωμα για την ένδειξη προέλευσης των προϊόντων προερχομένων από τα εκ του Ισραήλ Κατεχόμενα εδάφη των Παλαιστινίων», χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα αυτά ως αποτέλεσμα των Ισραηλινών εποικισμών είναι προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αδικία και καταπίεση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι και να έρθει το Τελ Αβίβ στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριστική και δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού.
Παράλληλα η πρόσφατη αρπαγή 234 εκταρίων νότια της Ιεριχούς στην Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς και η συνεχής ανέγερση νέων παράνομων Ισραηλινών οικισμών στα εδάφη των Παλαιστινίων αποτελεί κατάφορη παραβίαση τους διεθνούς και κάθε έννοιας δικαίου. Τέτοιες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα μόνο ένα πράγμα: την όξυνση των πνευμάτων όχι μόνο στις τάξεις των Παλαιστινίων αλλά και όλου του ισλαμικού κόσμου σε μια εποχή έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας ανά τον κόσμο.
Το Παλαιστινιακό δεν είναι απλώς ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αφορά στο σύνολο του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου που παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων τόσο σε επίπεδο φυλετικό όσο και θρησκευτικό. Η μεταφυσική σημασία των Ιεροσολύμων είναι ίδια τόσο για τον Ιουδαϊσμό όσο και για το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό. Γι’ αυτό και αποτελούν μήλον της έριδας. Χαρακτηριστικό δε αποτελεί το γεγονός ότι το Παλαιστινιακό είναι στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας του ισλαμικού κόσμου. Παράλληλα η καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ γαλβανίζει την ισλαμική κοινή γνώμη για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων.
Η διεθνής κοινότητα, λοιπόν, λαμβάνουσα υπόψη την εξαιρετική σημασία του Παλαιστινιακού για την διεθνή ειρήνη, σήμερα σε μια εποχή έξαρσης της γεωπολιτικής αστάθειας με πολλούς τρόπους, οφείλει να δράσει άμεσα και να φέρει το Ισραήλ στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση και όχι για λόγους επικοινωνιακούς. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο Παλαιστινιακό, τότε η διεθνής ασφάλεια θα τεθεί εν αμφιβόλω σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σήμερα.
* Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ
Πρόγραμμα Μεταναστευτικών Σπουδών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος», Παν/μιο Σάιμον Φρέιζερ – Καναδάς