ΑΠΟΨΕΙΣ

Το χρηματοοικονομικό άγχος συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Pixabay

Το χρηματοοικονομικό άγχος  (financialstress) -η αδυναμία δηλαδή να ανταποκριθούμε στις άμεσες χρηματοοικονομικές μας υποχρεώσεις, όπως είναι η πληρωμή των λογαριασμών μας, των δόσεων των πιστωτικών  μας καρτών  ή άλλων δανείων μας- έχει συνδεθεί με σοβαρές σωματικές και ψυχοσωματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες το χρηματοοικονομικό άγχος συνδέεται με αϋπνίες, καρδιακές παθήσεις, υπερβολικό άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης στην δουλειά και στην απόλαυση της ζωής κ.λπ.

H υπερχρέωση και οι αβεβαιότητες που προέκυψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, μαζί με την εμφάνιση της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα για τους πολίτες κυρίως των δυτικών οικονομιών και σίγουρα της χώρας μας.

Νέα ευρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναδεικνύουν την σημαντικότητα του προβλήματος, που προϋπήρχε φυσικά ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 19.000 ενήλικες, έδειξε πως οι πολίτες ένιωθαν άγχος σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά τους πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του ιού COVID-19.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Global Financial Literacy Excellence Center του Πανεπιστημίου George Washington καιτο FINRA Investor Education Foundation.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται άγχος όταν σκέφτονται τα προσωπικά τους οικονομικά, ενώ το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται έντονο άγχος όταν συζητούν με άλλους για τα οικονομικά τους.

Οι γυναίκες αναφέρουν μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό άγχος (65%) έναντι των ανδρών (54%).

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα χρηματοοικονομικού άγχους περιλαμβάνουν την έλλειψη περιουσιακών στοιχείων, το ανεπαρκές εισόδημα, το υψηλό χρέος, τις προκλήσεις στην διαχείριση των χρημάτων τους, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Γυναίκες, νέοι ενήλικες, άτομα με οικονομικά εξαρτώμενα παιδιά καθώς επίσης και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα, είναι άγαμοι και άνεργοι, αποτελούν τις κατηγορίες με τα υψηλότερα επίπεδα χρηματοοικονομικού άγχους.

Οι ερευνητές εντοπίζουν άμεση σύνδεση μεταξύ του χρηματοοικονομικού άγχους και του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και καταλήγουν σε προτάσεις πολιτικής για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών και την ανάδειξη του ρόλου της αποταμίευσης στη ζωή μας.

Ο Νίκος Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιώς, πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης