ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κορωνοϊός στα νησιά και οι τουρίστες χωρίς μάσκες

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι που θα μας διδάξει αρκετά.

Αφ' ενός γιατί ως χώρα καταφέραμε και φέραμε πολλούς τουρίστες από το εξωτερικό και χαμογέλασαν οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, καθώς είδαν τα οικονομικά τους να αυγατίζουν, και αφ' ετέρου υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος, λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν το 50% των αφίξεων του 2019, να ενισχύσουν τη μετάδοση του ιού, αφού σχεδόν όλοι οι τουρίστες κυκλοφορούν στα σοκάκια των νησιών που επισκέπτονται χωρίς μάσκα.

Από τη μία οι ξένοι που κυκλοφορούν στα νησιά χωρίς μάσκα προστασίας και από την άλλη οι ντόπιοι που σε ότι αφορά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και μπαρ όλοι τους είναι πολύ τυπικοί τηρώντας σε μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα προστασίας. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις…

Η κυβέρνηση από τη μία θέλει να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από μία ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού, από την άλλη όμως θέλει να βγάλει και τα «σπασμένα» του χειμώνα με το γέμισμα του κουμπαρά με το χρήμα των ξένων τουριστών.

Στα Φυρά , στη Καλντέρα, στην Οία ή το Ημεροβίγλι στη Σαντορίνη, νησί με μεγάλη τουριστική κίνηση και πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες δεν φορούσαν μάσκες, αντίθετα από τους ντόπιους που είναι θα έλεγα -γιατί τους είδα- αρκετά συνειδητοποιημένοι, φοβούμενοι προφανώς να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μυκόνου που έκλεισε.

Μάλιστα στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους ιδιοκτήτες μεγάλων κέντρων διασκέδασης πήραν απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά τους για λίγες ημέρες, σκεπτόμενοι ορθώς ότι αν υπάρξει μεγάλη εξάπλωση του ιού τότε πιθανόν να έρθει και η δική τους σειρά για lockdown και τότε όλοι οι κόποι τους και όλη η χρονιά θα πάει χαμένη, όπως ακριβώς έγινε στη Μύκονο.

Ωστόσο, τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν πιο οργανωμένα από την Πολιτεία για να μην έρθουμε στις επόμενες 15 μέρες και αναρωτηθούμε όλοι μας πως αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα.

Θα έπρεπε να γίνει το πιο απλό: Ξένοι τουρίστες στα νησιά μόνο εμβολιασμένοι, απλά πράγματα και όχι μόνο με τεστ.

Αν υπήρχε το μέτρο αυτό τότε τα χρήματα στον ελληνικό κουμπαρά θα ήταν πιο ασφαλή από το να τα συγκεντρώνεις και μετά από λίγες ημέρες να αναγκάζεσαι λόγω υγειονομικών αναγκών να σπάσεις τον κουμπαρά για να μοιράσεις ξανά χρήματα και πάλι από την αρχή...

Το ίδιο φαινόμενο υπήρξε και στην πανέμορφη Νάξο. Κι εκεί τουρίστες χωρίς μάσκες κι εκεί οι ντόπιοι ή οι Έλληνες τουρίστες με μέτρα προστασίας και τήρηση των νόμων.

Δύο μέτρα και εδώ με δύο σταθμά.

Σε ό,τι αφορά βεβαίως στην μετάβαση στα νησιά, οι έλεγχοι είναι σε μερικές περιπτώσεις μεθοδικοί και τυπικοί, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το πιστοποιητικό εμβολιασμού απλά πιάνειο χώρο στο πορτοφόλι διπλωμένο και κανείς δεν το ζητά.

Στη συνέχεια βέβαια -και αφού προηγήθηκε το κλείσιμο της Μυκόνου- οι έλεγχοι στην επιβίβαση των επισκεπτών στα πλοία έγιναν εντατικοί και αφού ανέλαβε δράση το Λιμενικό Σώμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης