ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τη Γουχάν μέχρι τη «Δέλτα» και από το «εγώ» στο «εμείς»

Από τη Γουχάν μέχρι τη «Δέλτα» και από το «εγώ» στο «εμείς»
AP Photo/Sakchai Lalit)

Δεν μπορεί κανείς πλέον να προβλέψει τι μας επιφυλάσσει η περιβόητη μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, που σαρώνει τον πλανήτη εδώ και μερικές εβδομάδες, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του 4ου πανδημικού κύματος.

Και φυσικά, μετά την ΔΕΛΤΑ, το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου- ως μεταλλάξεις του ιού βεβαίως- έως ότου καταλήξουμε στο ΩΜΕΓΑ, με την ελπίδα, το τελευταίο αυτό γράμμα, να σημάνει και το τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Θα είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Όταν δεν μπορούμε να προβλέψουμε μία κατάσταση και όταν ακόμη τα μαθηματικά μοντέλα και οι αλγόριθμοι «δεν βγαίνουν», η πλέον ασφαλής λύση είναι η πρόληψη, η οργάνωση και η σωστή προετοιμασία. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν πόλεμο. Και ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό, όπως όλα δείχνουν δεν έχει τελειώσει.

Το πιο ισχυρό όπλο όλων μας αυτή την στιγμή, είναι το εμβόλιο -για την ακρίβεια τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια- κατά της COVID-19, το οποίο οι δυτικές χώρες έχουμε σε αφθονία, σε αντίθεση με τις φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες -όπως το Καμερούν για παράδειγμα, όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το 1% του πληθυσμού.

Ας το σκεφθούμε σοβαρά αυτό και ας προβληματιστούμε…

Η Ελλάδα λοιπόν για ακόμη μία φορά στο κόκκινο, για την ακρίβεια στο πορτοκαλί, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται ήδη στο «βαθύ πορτοκαλί», να πλησιάζουν δηλαδή στο κόκκινο, και με επιδημιολογικά δεδομένα που τρομάζουν: Στην Πάρο τα κρούσματα έχουν επταπλασιαστεί, στην Μύκονο έχουν τετραπλασιαστεί, στην Σαντορίνη των δεκάδων χιλιάδων τουριστών, τα κρούσματα είναι επίσης ατελείωτα, όπως και στο Ρέθυμνο. Ήδη υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση για τοπικά απαγορευτικά, ενώ η πανδημία είναι φανερό ότι δεν έχει τελειώσει, υπενθύμισε πρόσφατα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ τα μισά είναι της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος στη Γουχάν και κατά 40% πιο μεταδοτική από την βρετανική, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το μόνο αισιόδοξο σενάριο στην δύσκολη αυτή στιγμή, είναι ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι ήδη εμβολιασμένες και άρα ο κίνδυνος νόσησης είναι πολύ μικρότερος, ενώ οι νέοι άνθρωποι, 24 έως 40 ετών, που νοσούν, είτε νοσηλεύονται στο σπίτι τους, είτε στο νοσοκομείο για ένα μικρό ευτυχώς διάστημα και με ηπιότερη συμπτωματολογία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι, είναι αυτοί που θα κινδυνεύσουν περισσότερο το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται πράγματι για «εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων», όπως χαρακτήρισε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους διστακτικούς, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο εμβολιασμός έχει ήδη σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τον θάνατο και από βαριά νόσηση. Την ώρα που τον χειμώνα χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να εκτιναχθεί η μετάδοση του ιού, τώρα τα κρούσματα αυξήθηκαν σε μόλις δύο εβδομάδες, τόνισαν οι επιστήμονες και μέλη της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της 15ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, ότι άλλα επιδόματα και οικονομική στήριξη δεν πρόκειται να μοιράσει, όπως επίσης δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ρεαλιστές: Αν δεν σηκώσουμε το αναγκαίο τοίχος ανοσίας, τότε η φτωχοποίηση δεν θα αργήσει…

Είναι η ώρα της μέγιστης προσωπικής ευθύνης, ακόμη μεγαλύτερης ίσως και από την περίοδο των αλλεπάλληλων απαγορευτικών… Είναι η ώρα του συνειδητού ΕΜΕΙΣ από το ΕΓΩ… Λίγο ακόμη… Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή…