Μεσανατολικό: Δικαίωμα στην αυτοάμυνα μεν, απαίτηση στην ανεξαρτησία δε
Ανανεώθηκε:
Κατά την διάρκεια του πολέμου της Άνοιξης στην Γάζα οι διπλωματικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών έσπευσαν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κατηγορώντας τους Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν εκείνοι που άρχισαν τον πόλεμο με την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς.
Έδειξαν να αγνοούν αυτές οι κυβερνήσεις την έκρυθμη ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις σχέσεις Παλαιστινίων και Εβραίων από την η συστηματική ισραηλινή πολιτική αυθαίρετου εποικισμού και προσάρτησης Παλαιστινιακών Εδαφών στο Ισραήλ.
Πράγματι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι δεδομένο, όπως ισχύει στην περίπτωση κάθε κράτους. Είναι όμως αυτοάμυνα ο εποικισμός των Παλαιστινιακών Κατεχομένων από το Ισραήλ; Είναι άραγε αυτοάμυνα η έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους κι η αντικατάστασή τους από Εβραίους εποίκους; Πού σταματάει η αυτοάμυνα και πού αρχίσει η επίθεση-επέκταση; Είναι ακριβώς αυτή η επεκτατική κι αθόρυβη πολιτική του Ισραήλ που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των Παλαιστινίων και της διεθνούς κοινότητας. Είναι αυτή η πολιτική που αποτέλεσε και την αιτία της έκρηξης στην Γάζα από τους Παλαιστινίους που δεν θέλουν να χάσουν την πατρίδα τους. Είναι αυτή η πολιτική που αρνείται στους Παλαιστινίους την ανεξαρτησία τους και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Ενώ, λοιπόν, οι γεμάτες κομψότητα διπλωματικές τοποθετήσεις χωρών της Δύσης για το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εκφράζονται αφειδώς, ταυτόχρονα αποσιώπησαν, κι αποσιωπούν, το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία. Είναι δικαίωμα κι απαίτηση των Παλαιστινίων η πολιτική και κρατική τους ανεξαρτησία. Είναι αυτό το δικαίωμα που αποτελεί τον αέναο κινητήριο μοχλό της παλαιστινιακής αντίστασης στα Κατεχόμενα από το 1917.
Ο πόλεμος του Μάη στην Γάζα ανέδειξε ξανά, αυτή την φορά με στρατιωτικές κι επιχειρησιακές καινοτομίες από την παλαιστινιακή πλευρά, την ανάγκη επανέναρξης των βαλτωμένων διαπραγματεύσεων του Κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό ώστε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών.
Μόνο τότε Παλαιστίνιοι κι Ισραηλινοί θα είναι σε θέση να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή δίνοντας την ευκαιρία στις δημιουργικές δυνάμεις και των δύο χωρών να αποτελέσουν πυλώνας ανάπτυξης και δημιουργίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν καλείται να αδράξει την ευκαιρία και να ξαναρχίσει τις ουσιαστικές συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής