ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης 

CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Φιλήσυχοι πολίτες που βγήκαν στην πλατεία για να ξεσκάσουν μαζί με τις οικογένειές τους παρακολουθούν εμβρόντητοι τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία της νέα Σμύρνης από αστυνομικές δυνάμεις που κρατώντας ρόπαλα και γκλοπ στα χέρια τους επιτίθενται σε πολίτες.

Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση και στη συνέχεια ενήργησε κατά αυτό τον τρόπο που είδαμε όλοι μέσα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Η άλλη πλευρά λέει ότι τίποτε δεν έγινε και πως η επίθεση που δέχτηκε ο πολίτης με το ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς ήταν αναίτιος.

Ο καθένας ισχυρίζεται τη δική του πλευρά… Πάντα έτσι γίνεται… Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως τέτοιες εικόνες φέρουν την αστυνομία πολλά χρόνια πίσω. Τότε δηλαδή που επενέβαινε με το παραμικρό σε συγκέντρωσης πολιτών ζητώντας ταυτότητες, κάνοντας εξακριβώσεις και όσοι δεν είχαν τα νόμιμα τούς πήγαινε στο τμήμα. Τότε ήταν για πολιτικά ζητήματα τέτοιου είδους αντιδράσεις, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού το περιστατικό το συγκεκριμένο που έγινε στη Νέα Σμύρνη προκλήθηκε για θέματα που αφορούν ελέγχους στον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι η καραντίνα γενικώς έχει κουράσει τον κόσμο, ο οποίος έχει φτάσει στα όρια του με αποτέλεσμα της να βλέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Παράλληλα, επιχειρείται η πολιτικοποίηση του θέματος και η εκμετάλλευση σε ό,τι αφορά το γεγονός, που σίγουρα είναι καταδικαστέο και δεν το αμφισβητούμε. Τέτοιου είδους εικόνες δεν προάγουν την Δημοκρατία σε μία ευνομούμενη χώρα.

Κάθε φορά που σημειώνονται τέτοιες έκνομες πράξεις η αντιπολίτευση ζητά παραιτήσεις υπουργών. Καλά κάνει, ίσως αυτός είναι και ο ρόλος της -να ζητάει ευθύνες. Όταν όμως για καθετί που συμβαίνει ζητάει και την παραίτηση του εκάστοτε υπουργού, τότε το αίτημα δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Περνάει απαρατήρητο.

Το ίδιο έκανε και η σημερινή κυβέρνηση φυσικά όταν ήταν αντιπολίτευση, τα ίδια πυρά δεχόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια τώρα δέχεται και η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια η τακτική είναι ίδια, η συνταγή δεν αλλάζει και το αποτέλεσμα δεν φαίνεται.

Και απ’ όλα αυτά τι μένει στον πολίτη; Απολύτως τίποτα. Μόνο μία γεύση πικρίας για όσα συμβαίνουν, γιατί ο ίδιος νιώθει απροστάτευτος και χάνει το δίκιο του κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με γεγονότα που δεν τιμούν κανέναν μας.

Μα και το Σώμα των αστυνομικών φέρεται να είναι διχασμένο. Οι μισοί συνδικαλιστές προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα υποστηρικτικά προς τους συναδέλφους τους που βρέθηκαν στο κάδρο των επικρίσεων και ορισμένοι άλλοι λένε ότι ανάλογες συμπεριφορές δεν έχουν θέση μέσα στην Αστυνομία.

Σίγουρα θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθούν το τι πραγματικά έχει συμβεί στην πλατεία της Νέα Σμύρνης. Φτάνει όμως μόνο αυτό; Δηλαδή άλλη μία ΕΔΕ; Σίγουρα όχι δεν φτάνει. Η ΕΔΕ είναι για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος από την πλευρά της Αστυνομίας.

Ωστόσο, η κοινωνία έχει απορροφήσει αυτές τις εικόνες, τις έκανε κτήμα της και με αυτές τις εικόνες πορεύεται.

Ιδίως τα νεότερα παιδιά που σε ηλικία κοντά στα 20 και πάνω, θεωρώντας με την ορμή που έχουν ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο την κοινωνία που ζούμε, ενοχλούνται από παρόμοιες εικόνες ξυλοδαρμού πολιτών. Και όχι μόνο ενοχλούνται, αλλά οργίζονται, πολώνονται απέναντι στο Κράτος, που για πολλούς θα έπρεπε να λειτουργούσε διαφορετικά.

Το συμπέρασμα επομένως είναι πως το ίδιο το Κράτος, με τις εικόνες που βγάζει προς τα έξω, δίνει το παράδειγμα προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο, όπως θα έπρεπε. Τα νέα παιδιά σήμερα, με βάση τις προσλαμβάνουσες που έχουν απομονωμένοι από την κοινωνία λόγω καραντίνας, σκέφτονται ανάλογα και δυστυχώς πράττουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό. Το λάθος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης