ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί κάπου, είτε όταν περπατάμε στο δρόμο, είτε όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο μας, ακόμη και στους χώρους δουλειάς που βλέπουμε συμπολίτες μας να φοράνε μάσκα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Την ίδια ώρα βλέπουμε του «άλλους» που είναι στον κόσμο τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό, που ούτε μάσκα φοράνε, ούτε αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε.

Είναι δύο κόσμοι. Οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι ξένοι μεταξύ τους, που οι μεν φροντίζουν να τηρούν νόμους μέτρα προστασίας και όποια οδηγία έρχεται από τους ειδικούς επιστήμονες και οι δε που δεν λογαριάζουν τίποτα, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό, με αποτέλεσμα ανενόχλητοι και ανεπηρέαστοι από τους τόσες χιλιάδες θανάτους γύρω τους νομίζουν ότι αντιστέκονται και κάνουν το δικό τους.

Τι φταίνε όμως τα άτομα που συμπεριφέρονται υπεύθυνα γενικά στη ζωή τους να επηρεάζονται από εκείνους που γενικώς τα «γράφουν» και δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους διπλανούς τους;.

Μήπως εξαιτίας των λίγων ευτυχώς ανεύθυνων δεν γίνεται η χρονική επέκταση του lockdown και πολλές πόλεις έχουν βρεθεί στο «βαθύ κόκκινο»; Δεν είναι αυτοί που νοιάζονται για το σύνολο και η συμπεριφορά τους δεν προκαλεί, αλλά δυστυχώς ταλαιπωρούνται εξ αιτίας εκείνων που δεν πράττουν το ίδιο;

Επομένως, δύο διαφορετικοί κόσμοι, ανόμοιοι μεταξύ τους…

Ευτυχώς σε όλη αυτή την κατάσταση που μας έχει φέρει ο κορωνοιός υπάρχει ένα κομμάτι ελπίδας.

Αφορά την νέα γενιά και τα νέα παιδιά. Οι σημερινοί εικοσιπεντάρηδες, που ευτυχώς ελάχιστοι έχουν πάρει τα «κουσούρια» των πατεράδων και των μανάδων τους. Η πλειοψηφία αυτών των κοριτσιών και των αγοριών είναι το καλό παράδειγμα της νέας Ελλάδας. Από μόνοι τους -και όχι γιατί το έμαθαν από κάπου- θα πάνε την Ελλάδα σε καλύτερα επίπεδα μέσα από μονοπάτια φωτεινά. Μέσα από δρόμους που δεν κολλάνε τα μυαλά, ούτε σε προσωπικούς εγωισμούς, ούτε σε διάφορα συμφέροντα.

Αυτή η γενιά δεν μοιράζεται, ούτε σε υπεύθυνους ούτε σε ανεύθυνους. Αυτή η γενιά λειτουργεί με άλλα κριτήρια: της γνώσης της επιστήμης και της βιοπάλης. Δεν είναι ούτε με τη λαμογιά, ούτε με τα συμφέροντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης