ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο αντέχει ο κρατικός μηχανισμός στην κακοκαιρία;

Πόσο αντέχει ο κρατικός μηχανισμός στην κακοκαιρία;
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Η επέλαση του χιονιά, που έντυσε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα στα λευκά, είχε ως αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί στα όρια του.

 

Περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες, υπουργεία, υπηρεσίες, πυροσβεστική, αστυνομία, μπήκαν σε «κόκκινο» συναγερμό. Τελικά, παρότι δεν επαναλήφθησαν φαινόμενα όπως την προηγούμενη φορά που ήταν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικές αρτηρίες και άξονες των εθνικών δρόμων, παρ´ όλα αυτά παρατηρήθηκαν φαινόμενα ξανά που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο των δρόμων.

Θα μου πείτε: «Ποιος μπορεί να τα βάλει εύκολα με τα στοιχεία της φύσης, ακόμη κι ένα κράτος»; Όχι βέβαια. Μπορεί το κράτος, όποιο κι αν είναι, αυτό να αντιμετωπίσει δύσκολες καιρικές καταστάσεις και μάλιστα με επιτυχία; Και πάλι όχι, διότι παράπονα πάντα θα υπάρχουν.

Εδώ βλέπετε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, παρότι οι κάτοικοί τους είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοια καιρικά φαινόμενα και πάλι προβλήματα έχουν, μέχρι και καραμπόλες σημειώνονται πολλές φορές, με αποτέλεμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ασφαλώς και δεν θέλω να ισορροπήσω ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο, ούτε να εξομοιώσω ανεπτυγμένες χώρες με τη δική μας, που και στις δυο περιπτώσεις η καλοκαίρια δεν αντιμετωπίζεται.

Θέλω να πω ότι όσο και προετοιμασμένη να είναι η κρατική μηχανή και να δουλεύουν όλα στην εντέλεια, ποτέ μα ποτέ δεν θα αποφεύγονται προβλήματα, ούτε η ταλαιπωρία του κόσμου.

Το θέμα είναι να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, που δυστυχώς σε άλλες περιπτώσεις ζήσαμε αυτόν τον ανθρώπινο πόνο.

Ο χιονιάς σε πόλεις, στις οποίες -όπως και να το κάνουμε- οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα και τα περίχωρά της, πάντα θα είναι δύσκολος και πάντα η λύση των προβλημάτων θα βάζει σε δοκιμασία κατοίκους και κρατικό μηχανισμό.

Ασχέτως αν ο μηχανισμός αυτός είναι σύγχρονος ή κατακερματισμένος και πεπαλαιωμένος...