2021: Η πανδημία καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις – Το ερώτημα του ανασχηματισμού
Ανανεώθηκε:
Με την εξαίρεση μιας αναφοράς στα ελληνοτουρκικά, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένο στον κορωνοϊό.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μια κοινωνία η οποία κάνει τις πιο «γκρίζες» γιορτές των τελευταίων δεκαετιών.
«Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα να διασχίσουμε με ωριμότητα τη γέφυρα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό και στην αρχή της μάχης για την πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι:
«Το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: Το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει».
Ο κορωνοϊός καθορίζει τις ζωές μας και, όπως είναι φυσικό, σηματοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα ερωτήματα
Αναμφίβολα, με τα εμβόλια μπαίνουμε στην τελική φάση της πανδημίας. Το ερώτημα είναι όμως πόσο θα διαρκέσει αυτή η τελική φάση και τι ένταση θα έχει.
Συγκεκριμένα, τρία είναι τα μεγάλα ζητούμενα για το 2021:
-Να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα μέχρι την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, δηλαδή μέχρι τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.
-Να επιτευχθεί η ανοσία μέχρι τον Ιούνιο ώστε να είναι δυνατό να έχουμε μια αξιοπρεπή τουριστική σεζόν και να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
-Να μπορέσουν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό το λιανεμπόριο και η εστίαση για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και μιας ορισμένης κοινωνικής ζωής.
Είναι προφανές ότι η επιτυχής ή όχι εκπλήρωση αυτών των ζητούμενων οδηγεί σε διαφορετική κοινωνική ατμόσφαιρα και απαιτεί άλλες πολιτικές κινήσεις.
Αν περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και αν ο τουρισμός κινηθεί σχετικά ικανοποιητικά, το πολιτικό κλίμα θα ευνοήσει την κυβέρνηση.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιταχυνθεί η φθορά της.
Επομένως, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από «απρόβλεπτους» παράγοντες, όπως τη δυνατότητα των εταιρειών να παραδώσουν τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων.
Το ερώτημα του ανασχηματισμού
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι επίκειται ανασχηματισμός τις επόμενες μέρες.
Για τον ανασχηματισμό πάντοτε ισχύει το αξίωμα ότι δεν προαναγγέλλεται.
Ισχύει επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το χρόνο και τη μορφή του, δεδομένου ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να μεταβάλει τις αποφάσεις του ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Κατά συνέπεια, ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι συγκρούονται δύο απόψεις αναφορικά με τον ανασχηματισμό.
-Όσοι τον υποστηρίζουν, θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα αρχή για να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες της και να σταλεί το μήνυμα ότι το Μαξίμου «ακούει» την κοινωνία που εκφράζει αιτιάσεις για τα κακώς κείμενα του κυβερνητικού έργου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
-Οι αντιτιθέμενοι στον ανασχηματισμό εκτιμούν ότι αν απομακρυνθούν υπουργοί από καίρια πόστα, θα δοθεί λαβή στην αντιπολίτευση να διατυπώσει ισχυρισμούς για κυβερνητική ομολογία ήττας. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, οι όποιες κινήσεις του πρωθυπουργού πρέπει να γίνουν αφού τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο.
Κοντός ψαλμός…