Αντίδοτο η λογική
Είμαστε ένας πολιτισμός που δίνει έμφαση στη λογική, αλλά σπάνια τη χειρίζεται αποτελεσματικά.
Θεωρούμε ότι η χρήση και μόνο βασικών κανόνων λογικής επαρκεί για μια πειστική επιχειρηματολογία Αυτή θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μιας και τις περισσότερες φορές συγχέουμε τη λογική ως διαδικασία με το περιεχόμενό της.
Σήμερα, την περίοδο της καταστροφής από τον κορωνοϊό, το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τους αρνητές της μάσκας και τους συνωμοσιολόγους, αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης , διαμορφώνουν και προβάλλουν θεωρίες που σε άλλες περιστάσεις θα ήταν απλά διασκεδαστικές. Επιχειρηματολογούμε λογικά, παραθέτουμε στοιχεία, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γιατί;
Το 2017, οι Hugo Mercier και Dan Sperber εξέδωσαν το The Enigma of Reason. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο, καθώς οι συγγραφείς παρουσιάζουν μια θεωρία για την εμφάνιση και ανάπτυξη της λογικής στον άνθρωπο -ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί ακόμα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, η λογική αναπτύχθηκε στον άνθρωπο όχι επειδή θέλαμε να σχηματίζουμε «ορθά» επιχειρήματα καθαυτά, αλλά επειδή θέλαμε να πείσουμε τους άλλους σχετικά με αυτό που υποστηρίζουμε.
Τι σημαίνει αυτό για τη σημερινή εποχή; Το πολύ απλό και βασικό. Αν θες να πείσεις τον άλλον, θα πρέπει η λογική επιχειρηματολογία σου να περιλαμβάνει αυτά που είναι βασικά για τον συνομιλητή σου.
Με άλλα λόγια, η λογική δεν είναι μια αφηρημένη δραστηριότητα, προς την οποία οφείλουμε να δείξουμε πίστη και να υπακούμε στα πορίσματά της, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτά, απλώς και μόνο επειδή είναι λογικά επεξεργασμένα.
Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι τόσο η άρνηση της πραγματικότητας εκ μέρους των συνωμοσιολόγων και λοιπών αρνητών, οι οποίοι διαμορφώνουν την ιδιαίτερή τους αλήθεια.
Tο πρόβλημα, κυρίως, είναι από τη μεριά τη δική μας, των υπολοίπων που αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά το όργανο της λογικής, ώστε να τους πείσουμε ότι κάνουν λάθος.
Την λύση πρέπει να την δώσουν οι λογικοί και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να την αποδεχτούν οι άλλοι.