ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο εμβολιασμός και η ακραία λογική μας εν μέσω πανδημίας

Federica Narancio / ASSOCIATED PRESS

Οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι των άκρων… είναι γνωστό αυτό.

Φυσικά απέχουμε πολύ από την υπερβολή άλλων λαών σε ζητήματα πολιτικής υγείας -όπως αντιεμβολιαστικό κίνημα- όμως την ίδια ώρα, βιώνουμε τους αρνητές της μάσκας, με τον… γνωστό εκείνο πατέρα που βγήκε στα κανάλια διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του και μην επιτρέποντας (και καταδικάζοντάς τα πολλαπλώς) στα παιδιά του να πάνε σχολείο διότι πρέπει να φορούν μάσκα…

Είμαστε των άκρων, διότι κάποτε κατηγορούσαμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό και γυρίζαμε επιδεικτικά την πλάτη στα εμβόλια, και εφέτος, μεσούσης της πανδημίας του COVID-19, είναι πολύ πιθανόν, να μην μας φθάσουν τα αντιγριπικά εμβόλια που πλέον ανέρχονται σε 4,2 εκατ. τεμάχια!

Και να μην φθάσουν για ποιους; Για τις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, στους ανθρώπους εκείνους δηλαδή, που έχουν απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστούν και που μπορεί από τον εμβολιασμό αυτόν, να κριθεί η ίδια τους η ζωή.

Γιατί άραγε να μην φθάσουν; Διότι η γραμμή των επιστημόνων είναι σαφής και κρυστάλλινη: «Εμβολιαστείτε, με προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας, διότι το κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού, εν μέσω πανδημίας, θα είναι πολύ εκρηκτικό».

Όπως μάλιστα δήλωσε πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος: «Δεν δικαιολογούνται πέντε εμβόλια για οικογένεια που πέρυσι έκανε ένα».

Είναι γεγονός, ότι η φετινή χρονιά έχει μία ιδιαιτερότητα: για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας από τη νόσο COVID-19. Και όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο πλανήτης. Ευτυχώς μέχρι στιγμής, τα μηνύματα που έρχονται από το νότιο ημισφαίριο, αλλά και από τους ίδιους τους επιστήμονες - λοιμωξιολόγους στην Ελλάδα (όπως ο καθηγητής Γκίκας Μαγιρορκίνης πριν μερικές ημέρες στην τακτική ενημέρωση στο υπ. Υγείας) κάνουν λόγο για ένα μάλλον ήπιο εποχικό κύμα γρίπης. Και εάν συνεχίσουμε με τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα- μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών- τότε είναι πολύ πιθανόν, η εποχική γρίπη εφέτος να είναι ένας απλός περίπατος.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού «η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο εμβολιασμός είναι πρόληψη αυτό είναι γνωστό, όπως γνωστή και σημαντική είναι η αξία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε χώρες που τα συστήματα υγείας δεν είναι ισχυρά. Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας επίσης, κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία και αυτό έχει μεγάλη σημασία να το συνειδητοποιήσουμε όσον αφορά την χάραξη των πολιτικών υγείας και των υγειονομικών μας παρεμβάσεων. Ειδικά όταν μιλάμε για υγειονομικές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους 9 μήνες, το σημείο αυτό, έχει την αξία του.

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε δυναμικά στο προσκήνιο την αξία της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, πάνω από 30 μολυσματικές ασθένειες μπορεί να προληφθούν ή να περιοριστούν, μέσω του εμβολιασμού, ενώ κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι τα εμβόλια αποτρέπουν περισσότερους από 2-3 εκατομμύρια θανάτους και σώζουν 750.000 παιδιά από αναπηρίες.

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Τα εμβόλια προστατεύουν τους εμβολιαζόμενους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης σε άλλα μέλη της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το ξεχωριστό -από τη φαρμακευτική δαπάνη- κονδύλι για τα εμβόλια που θέσπισε επιτέλους η κυβέρνηση, απαλλάσσοντάς το από το clawback, άργησε πολύ να γίνει πραγματικότητα αλλά ήρθε. Δεν αποτελεί δώρο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει. Και αν δεν είχε σκάσει η πανδημία του κορωνοϊού, το πιο πιθανό, ήταν να μην γίνει συμβεί.

Ωστόσο, ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια στηρίζει τη ζήτηση για εμβολιαστική κάλυψη και ταυτόχρονα, χρηματοδοτεί το κόστος της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται να προκύψει για τα εμβόλια της γρίπης.

Ένα σοβαρό, δίκαιο και αξιόπιστο υγειονομικό σύστημα, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και από τις πολιτικές πρόληψης και από τη βιωσιμότητά του, αλλά και από την πρόσβαση των ασθενών και ευπαθών ομάδων στις θεραπείες τους την ώρα της ανάγκης.

Η φετινή χρονιά, δείχνει ανάγλυφα τις αντοχές αλλά και τις αξίες του υγειονομικού μας συστήματος.

Ας βοηθήσουμε όλοι, να μην δείξει τα δόντια της!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης