ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόωρες εκλογές: Τα υπέρ και τα κατά για την κυβέρνηση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σταδιακή χαλάρωση του lockdown και η υποχώρηση της πανδημίας του κορωνοϊού δίνουν νέα ώθηση στη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές.

Το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού οι εκλογές. Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Επιπλέον, οι δηλώσεις του Κώστα Κυρανάκη δείχνουν ότι η ανοιχτή η σχετική συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Κυρανάκης είχε πει ότι: «Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τη ζητήσει.»

Ποια είναι όμως τα υπέρ και ποια τα κατά για την κυβέρνηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Τα υπέρ

Σίγουρα, το βασικό επιχείρημα για την κυβέρνηση είναι η εξαιρετική δημοσκοπική εικόνα της. Στη πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει 41,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23% και το ΚΙΝΑΛ 5%. Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ παίρνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4% και το ΚΙΝΑΛ 5%. Αυτές οι τόσο μεγάλες διαφορές είναι σπάνιες και δύσκολα θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

Το δεύτερο επιχείρημα έρχεται ως συνέπεια του πρώτου. Δηλαδή το υφιστάμενο δημοσκοπικό προβάδισμα δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κάψει» τις την απλή αναλογική εκλογές και να ανοίξει καθαρό διάδρομο ακόμα και για οκταετή διακυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με ενισχυμένη. Το σενάριο είναι ότι από τις πρώτες εκλογές δεν προκύπτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά από ένα πολύ σύντομο διάστημα άκαρπων διαβουλεύσεων έχουμε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες από τις οποίες προκύπτει αυτοδυναμία για τη ΝΔ.

Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ούτε απλή ούτε ανώδυνη θα είναι -ήδη έχει φανεί αυτό. Μια νέα ισχυρή λαϊκή εντολή θα έλυνε τα χέρα του πρωθυπουργού και θα απονομιμοποιούσε πολιτικά τυχόν αντιδράσεις.

Τέταρτον, δύο νέες εκλογικές ήττες για τον Αλέξη Τσίπρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να του καταφέρουν καίριο πλήγμα στο πολιτικό κύρος του.

Τα κατά

Το βασικό μειονέκτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι βέβαια η πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας. Εκλογές στην Ελλάδα σημαίνει πάγωμα της οικονομία και της δημόσιας διοίκησης για τουλάχιστον ένα μήνα. Αν έχουμε διπλές εκλογές το πάγωμα θα επιμηκυνθεί.

Το δεύτερο μειονέκτημα έρχεται ως συνέπεια του πρώτου. Μια κίνηση της κυβέρνησης που θα κάνει επιπλέον ζημιά στην ήδη κλυδωνιζόμενη οικονομία δεν θα ενθουσιάσει τους πολίτες ενώ θα δώσει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση για να υπονομεύσει το προφίλ που έχει οικοδομήσει ο πρωθυπουργός.

Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι οι κάλπες μπορεί να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία μέσα από μια περίπλοκη πορεία σε πιο δυσμενή κοινοβουλευτική θέση από αυτή που έχει σήμερα. Δηλαδή να έχει λιγότερους από 158 βουλευτές κι ενώ θα έχει απωλέσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Τέταρτον, μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προεξοφλημένη πολιτικά. Ο πραγματικός στόχος της Κουμουνδούρου θα είναι να διατηρήσει τη θέσης της ως δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος. Δεδομένης της αποδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί κάτι που το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την ερμηνεύσει ως «επιτυχία» δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης