ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι σκιές στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

ΙΝΤΙΜΕ, Γιάννης Λιάκος

Η κρίση είναι ευκαιρία για κάποιους. Πάντα έτσι γινόταν με τις κρίσεις και πάντα κάποιοι προσπαθούσαν να να επωφεληθούν. Είτε πωλούν χειρουργικές μάσκες, είτε νοικιάζουν κρεβάτια ΜΕΘ.

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε γρήγορα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής αν και για πολλά ζητήματα δεν έχουν ακόμη δοθεί επαρκείς εξηγήσεις με τρόπο που να δικαιολογούν στον απλό κόσμο κάποιες αποφάσεις. Επίσης έχουν γίνει αστοχίες όπως με τους ταξιδιώτες από τη Μαδρίτη, ή με τον τρόπο που έχει στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ.

Ξέρω από ασφαλείς πληροφορίες ότι έπαιρναν κόσμο από τηλεφωνικό κέντρο μεγάλης εταιρείας που δούλευε δίνοντας πληροφορίες για λογαριασμό τηλεφωνικού πάροχου, τον εκπαίδευσαν άρον άρον για τον ΕΟΔΥ και τον έβαλαν να δίνει πληροφορίες. Τέτοιες οδηγίες πήρε και η 40χρονη γυναίκα στην Καστοριά που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της.

Ακούγεται κριτική από πολλές πλευρές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της εξάπλωσης του ιού, με καραντίνα και όχι με μαζικά τεστ, όπως ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα δεδομένα λένε ότι άλλες χώρες εφαρμόζουν τα μαζικά τεστ και όπου αυτά εφαρμόστηκαν είχαν αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κριτική. Δεν είμαστε ειδικοί, ούτε έχουμε τις γνώσεις να αξιολογήσουμε τη στρατηγική που ακολουθεί μια κυβέρνηση και η οποία ορίζεται από τις αντοχές του συστήματος υγείας που διαθέτει.

(Το αν το σύστημα υγείας είναι αδύναμο και γιατί αυτό συμβαίνει είναι μια άλλη κουβέντα για την οποία θα έχουμε πολλά να πούμε σύντομα)

Η στρατηγική θα κριθεί εκ του αποτελέσματος που ελπίζουμε να είναι θετικό σε σχέση με αυτό που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τώρα όσον αφορά στην κρίση και την ευκαιρία που λέγαμε, η πρόσφατη απόφαση για τον διπλασιασμό του κόστους για τα κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα δείχνει ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας έδωσε εξηγήσεις λέγοντας ότι η αύξηση της τιμής από τα 800 στα 1600 ευρώ είναι γιατί τα 800 ευρώ αφορούσαν τα έξοδα για την ΜΕΘ και όχι για το προσωπικό αλλά ο πρώην υφυπουργός υγείας κ. Παύλος Πολάκης είπε ότι ουδέποτε το δημόσιο πλήρωσε ξεχωριστά τους «κλινικάρχες» για το προσωπικό των ΜΕΘ και ότι αυτοί αναλάμβαναν το κόστος του.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το θέμα των ελλείψεων στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Λαμίας, Χαλκίδας, Χίου, Ιωαννίνων, το Σωτηρία, το ΕΛΠΙΣ, το Δρομοκαΐτειο και δεκάδες γιατροί και υγειονομικοί καταγγέλλουν διαρκώς τις ελλείψεις υλικού που αναγκάζει το προσωπικό να δουλεύει εκτεθειμένο στον κίνδυνο. Το νοσοκομείο Καστοριάς έχει αποδεκατιστεί. Πάνω από 80 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και τουλάχιστον 350 είναι σε καραντίνα, ενώ ζητούν επειγόντως την επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων για να γίνονται τεστ.

Όσον αφορά τέλος στην οικονομία ναι το πακέτο στήριξης μπορεί να είναι μεγάλο αλλά σε σύγκριση με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι μικρό. Πουθενά, κανένας υπουργός δεν τόλμησε στην Ευρώπη να μειώσει τους μισθούς κατά 50% ενώ το 800 που θα δοθεί δεν φτάνει ούτε για «ζήτω» ακόμη και αν μένεις σπίτι σου όπως λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η υπόλοιπη Ευρώπη ρίχνει στην αγορά πολλά δις για να συγκρατήσει την ύφεση και να κρατήσει την κοινωνία όρθια και εδώ παρακαλάμε τις τράπεζες για το αν θα δώσουν μερικούς μήνες αναστολή στην πληρωμή των στεγαστικών.
Ο κόσμος θέλει να βγει από την κρίση καταρχάς υγιής και χωρίς απώλειες δικών του ανθρώπων. Η υγεία είναι πάνω από όλα αλλά μην υποτιμά κανείς το δικαίωμα του πολίτη να ζει με αξιοπρέπεια να έχει δουλειά και ασφάλεια. Κανένας δεν θα αντέξει άλλο ένα μνημόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης