ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέο εργασιακό περιβάλλον στην εποχή του κορωνοϊού…

Νέο εργασιακό περιβάλλον στην εποχή του κορωνοϊού…
AP Photo/Luca Bruno

Την ώρα που τράπεζες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θέτουν περιορισμούς στους εργαζομένους τους και τους καλούν να εργαστούν από το σπίτι (βλέπε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Apple και άλλες) εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού, τα θεσμικά όργανα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην Ελλάδα, στέλνουν το δικό τους μήνυμα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και την επόμενη εργασιακή ημέρα.

Ειδικότερα, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, τα θεσμικά όργανα δηλαδή των βιομηχανικών, παραγωγικών επιχειρήσεων, των εμπόρων, των βιοτεχνών και των τουριστικών επιχειρήσεων, εφιστούν στους εργαζομένους τους προσοχή και να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Το μήνυμα δε που στέλνουν, συνδέεται με την πρόληψη αλλά και με την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να δράσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας. Επίσης, καλούν τους εργοδότες, να γίνουν ευέλικτοι αναφορικά με τον τρόπο και την μορφή εργασίας των εργαζομένων τους. Μήπως τελικά, οδεύουμε και προετοιμάζεται η κοινωνία για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην κοινωνική ζωή, με αφορμή την συγκεκριμένη επιδημία; Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και επηρεάζει ήδη πολλούς κλάδους της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές, τράπεζες, διασκέδαση, πρώτες ύλες, λειτουργία της βιομηχανίας και της μεταποίησης, μορφές ενέργειας.

Όπως αναφέρει ειδικότερα μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), «Καλούμαστε να δράσουμε προληπτικά, συλλογικά, οργανωμένα και γρήγορα, ώστε να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία όλων των εργαζομένων αλλά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εθελοντικά προληπτικά μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Τα προληπτικά μέτρα, πρέπει να στοχεύουν -εκτός από την προστασία- και στη διευκόλυνση των εργαζομένων και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων.

Ειδικότερα, προτρέπουμε τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, αλλά και για τη διευκόλυνση αδειών εφόσον υπάρχουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ.

Βρισκόμαστε στη διάθεση του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας και των αρμόδιων αρχών προκειμένου να συνδράμουμε, με όποιον τρόπο κριθεί σκόπιμο, στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και στη διαφύλαξη του συνεκτικού ιστού της ελληνικής οικονομίας».

Το πόσο επηρεάζει η επιδημία του κοροναϊού εκτός από τη δημόσια υγεία και την οικονομία, είναι κάτι που έχουμε γράψει και έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο CNN GR (βλέπε και την άποψη στις 3 Μαρτίου, με τίτλο: Κορωναϊός: Είναι η οικονομία ανόητε, τι δεν καταλαβαίνεις https://www.cnn.gr/focus/apopseis/story/209749/koronoios-einai-i-oikonomia-anoite-ti-den-katalavaineis).

Τι αναφέρουν ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, FED, ΕΚΤ

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων με γρήγορες διαδικασίες σε χώρες - μέλη του που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή με την επιδημία. Προανήγγειλε επίσης, ότι θα αναθεωρήσει τον Απρίλιο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους πολίτες από τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης υγείας. Όπως αναφέρει, ανάλογα με τις διαχειριστικές δυνατότητές τους, οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις άμεσα με διάφορους τρόπους.

Αν η επιδημία εξαπλωθεί, ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του, συνιστά τη λήψη συντονισμένων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Επίσης, τη βαρύτητα των οικονομικών επιπτώσεων αναγνωρίζουν ήδη οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έσπευσαν να λάβουν ή να προαναγγείλουν νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε την περασμένη Τρίτη τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1% έως 1,25%. Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει, με την προσοχή να είναι πλέον στραμμένη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την ερχόμενη Πέμπτη (12 Μαρτίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει τη χορήγηση νέων δανείων με πολύ χαμηλό (μηδενικό ή αρνητικό) επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται αυτή τη στιγμή, από την επιδημία του κοροναϊού.

Όσον αφορά τις αρνητικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, τίθεται το ερώτημα, το κατά πόσο οι νέες μειωμένες τιμές των μετοχών- τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα- αποτελούν πράγματι επενδυτική ευκαιρία, σε σχέση με τα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται στο νέο πρωτόγνωρο περιβάλλον, συνεπεία της επιδημίας του ιού.