ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «κρίση στα σύνορα» μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

Η «κρίση στα σύνορα» μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;
CNN Greece

Ο κανόνας λέει ότι από μια «εθνική κρίση» επωφελείται η εκάστοτε κυβέρνηση – στο βαθμό, βέβαια, που η κρίση δεν εξελιχθεί σε εθνική ήττα.

Η τρέχουσα «κρίση στα σύνορα» φαίνεται να επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού γιατί:

  • Ηγείται της χώρας σε μια στιγμή «εθνικής κρίσης». Σε παρόμοιες στιγμές η πλειονότητα των πολιτών συνήθως συσπειρώνεται γύρω από την εξουσία.
  • Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον Ερντογάν.
  • Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες ανταποκρίνεται στο αίτημα της μεγάλης πλειονότητας της εκλογικής βάσης της ΝΔ και βρίσκει απήχηση σε άλλους χώρους.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει σαφή πολιτική θέση απέναντι στα γεγονότα.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Αν η «κρίση των συνόρων» λήξει σύντομα και σχετικά ευνοϊκά για την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι μπορεί να δούμε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα στο κλίμα «εθνικής έξαρσης» των ημερών, ανοίγει παράθυρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση διενέργεια πρόωρων διπλών εκλογών ώστε να «κάψει» μια και καλή την απλή αναλογική. Είναι τέσσερα τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του σεναρίου για τον κ. Μητσοτάκη:

  1. Έχει σοβαρό «εθνικό λόγο» (όπως ορίζει το Σύνταγμα) για να κάνει εκλογές.
  2. Δύσκολα θα βρεθεί άλλη στιγμή στην οποία ο ίδιος να είναι τόσο ισχυρός και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο αδύναμος.
  3. Στη «γαλάζια πολυκατοικία» του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αφήσει εκτός Βουλής τον Κυριάκο Βελόπουλο.
  4. Προλαβαίνει τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομά που ενδεχομένως θα ακυρώσουν το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών. Η έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει: «Φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Οι δυσκολίες

Ωστόσο, δεν είναι όλα απλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα:

  1. Δεν είναι βέβαιο ότι η έκβαση της «κρίσης των συνόρων» θα είναι θετική για την κυβέρνηση. Αν διαρκέσει επί μακρόν ή κλιμακώσει τις κινήσεις της η Άγκυρα, η κυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αν 10-15.000 στον Έβρο είναι εφικτό να απωθηθούν, τι θα συμβεί αν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα 100.000; Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά όπου η κατάσταση είναι ακόμα λιγότερο ελέγξιμη. Επιπλέον, τι θα σημάνει για τον τουρισμό η συνέχιση της εικόνας «πολέμου» στα σύνορα;
  2. Η κλιμάκωση της βίας καθιστά πιο πιθανό ένα «ατύχημα» που μπορεί να φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στο διεθνές πεδίο.
  3. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν σηκώσει τόσο ψηλά τον πήχη που οποιαδήποτε υποχώρηση ή οτιδήποτε εκληφθεί ως υποχώρηση, θα του δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα.
  4. Είναι ένα θέμα η εικόνα του δημιουργείται στον δημόσιο διάλογο για ένα συγκεκριμένο ζήτημα και άλλο το πώς τελικά παίρνουν τις αποφάσεις τους οι ψηφοφόροι. Τον Ιούλιο κανείς δεν είχε προβλέψει το 32% του ΣΥΡΙΖΑ – ούτε καν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου.

Εν ολίγοις, αν η «κρίση των συνόρων» λήξει γρήγορα, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα.