ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορωνoϊός: Είναι η οικονομία ανόητε, τι δεν καταλαβαίνεις;

AP Photo/Jae C. Hong

Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν η υγειονομική διάσταση του κορωνοϊού (Covid -19) είναι πράγματι το μείζον θέμα, ή τελικά οι οικονομικές πολιτικές επιπτώσεις υπερισχύουν.

Το διαπιστώνουμε σχεδόν καθημερινά, καθώς όλα τα στοιχεία που έρχονται καταδεικνύουν ότι εδώ μιλάμε για ένα σοβαρό υγειονομικό ζήτημα δημόσιας υγείας (με βάση τα στοιχεία υφίσταται άραγε;), με μεγάλες δόσεις οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής διάστασης. Ας ελπίσουμε, να μην μιλάμε σε λίγο καιρό, για ένα νέο οικονομικό κραχ… Οι οικονομίες άλλωστε δεν αντέχουν, όπως και τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, ειδικά όταν έχουμε αφήσει πίσω μας, μία τόσο σοβαρή ύφεση.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (στις 16 Φεβρουαρίου), η οποία δήλωσε ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μέχρι την αποστολή σημειωμάτων της Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για συστάσεις, ενημέρωση και προφύλαξη γύρω από τον νέο ιό, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σερβία, είναι πασίδηλο πλέον, ότι το θέμα έχει λάβει άλλη τροπή.

Ακόμη και το Eurogroup της Τετάρτης, αναμένεται να εξετάσει το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού μέσω teleconference.

Όπως είπε ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΑΠΕ:

«επίκειται ένα Eurogroup την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ευρωπαική Ένωση. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο αυτές. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση, και στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγο ξεκίνησαν αναρτήσεις στο taxisnet, αποστολή e-mails ή μηνυμάτων στα κινητά, και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες».

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την οικονομία οι αρνητικές τάσεις που εκδηλώνονται στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, αλλά η επίπτωση που θα έχει το θέμα του κορωνοϊού στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Μάλιστα ο υπ. Οικονομικών, συνέκρινε το θέμα του κορωνοϊού με αυτό των προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, επισημαίνοντας, ότι ο ιός, είναι αυτός που επηρεάζει την ψυχολογία των πολιτών και άρα την οικονομία φέρνοντας μείωση κατανάλωσης, μείωση τζίρου, μείωση μετακινήσεων. Ωστόσο, το άλλο θέμα (δηλαδή αυτό των προσφύγων) δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα επηρεάσει την οικονομία, σημείωσε ο κ. Σταικούρας στο ΑΠΕ.

Και φυσικά οι αναβολές και ακυρώσεις συνεδρίων διαδέχονται η μία την άλλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο. Μόλις πριν τρεις ημέρες, το περιβόητο συνέδριο των Δελφών Delphi Economic Forum ανακοίνωσε ότι συνεπεία των εξελίξεων του κορωνοϊού το διεθνές συνέδριο αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας…

Από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics και πρώην υπουργός Επικρατείας με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει μεταξύ άλλων: «…Επαναλαμβάνω ότι ο νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε όμως να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0.1 και 1% (επί των κρουσμάτων). Αν όμως είναι 1% και έχουμε πολλά κρούσματα θα έχουμε και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. Αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας. Αυτά που έγιναν σήμερα στην Πάτρα, ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, είναι παράδειγμα μεγίστης ανευθυνότητας».

Με βάση επομένως τις δηλώσεις του καθηγητή Μόσιαλου, σε περίπτωση για παράδειγμα να μολυνθούν 1.000 άνθρωποι, οι θάνατοι θα είναι από 1 έως 10 άτομα (δηλ. 0,1% έως 1% επί των κρουσμάτων).

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα (ευτυχώς κανένας θάνατος), ενώ το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, και υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.

Αναφορικά με το διεθνές προφίλ τουκορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Κίνα 80.026, ακολουθεί η Ν. Κορέα με 4.335 κρούσματα, με τρίτη την Ιταλία με 1.694 κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Λουξεμβούργο, το Μονακό και η Ιρλανδία, έχουν από ένα καταγεγραμμένο κρούσμακορωνοϊού.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου που διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν καταγραφεί 2.900 θάνατοι από τη νόσο (Covid-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2). Το 95% των κρουσμάτων και το 97% των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Κίνα, όμως η νόσος έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερο από 60 χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Από την εποχική γρίπη, έχουν καταλήξει παγκοσμίως από την αρχή του 2020, 73.742 άνθρωποι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε τόσο σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας, η ατομική ευθύνη πρέπει να είναι μεγάλη, όπως και η συλλογική, το ίδιο μεγάλη όμως πρέπει να είναι η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία από όλους μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφευχθεί ο φόβος και ο τρόμος. Και η σωστή ενημέρωση είναι το αντίδοτο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης