ΑΠΟΨΕΙΣ

Το DNA της Μεσσηνίας και τα αυτοάνοσα της δημοσιογραφίας

Το DNA της Μεσσηνίας και τα αυτοάνοσα της δημοσιογραφίας
EUROKINISSI

 «Ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις». Η δήλωση ανήκει στον Δήμαρχο Καλαμάτας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Νίκα.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε, στο CNN Greece λίγα λεπτά αφότου ο άτυχος εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης, έπεφτε νεκρός από σαϊτα που εκτοξεύθηκε στον χώρο όπου λάμβανε χώρα το συγκεκριμένο έθιμο. Ο συγκλονισμός και το αναμενόμενο πρώτο σοκ από τον τόσο βάρβαρο θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν ήταν ικανός να προκαλέσει καμία ρωγμή στην πεποίθηση του κ. Νίκα ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα απολύτως λογικό έθιμο αλλά και στην παλαιοκομματική αντίληψή του ότι δεν μπορεί να καταργηθεί «γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Η ανησυχία του δημάρχου, άλλωστε, για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση είναι διάχυτη ακόμα και δύο μέρες από το τραγικό συμβάν. Μιλώντας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Νίκας μας ενημέρωσε ότι ο θάνατος του Θεοδωράκη «Είναι ο μοναδικός στα 200 χρόνια που υπάρχει ο σαϊτοπόλεμος». Κάτι, δηλαδή, σαν τις παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο. Προφανώς, αργότερα ο κ. Νίκας συνειδητοποίησε ότι το κόστος από τις συγκεκριμένες δηλώσεις θα είναι μεγαλύτερο και έσπευσε να ανασκευάσει, ζητώντας συγνώμη και σημειώνοντας ότι το έθιμο, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας προκάλεσαν, δικαίως, θύελλα αντιδράσεων και επικριτικών σχολίων τόσο από δημοσιογράφους όσο και από πολιτικούς και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για τις επόμενες μέρες το θέμα ήταν πρώτο στις περισσότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Κάπου εδώ, όμως, κι αφού ασχοληθήκαμε με τους πολιτικούς ας δούμε και τα του οίκου μας, του δημοσιογραφικού κόσμου δηλαδή.

Πρώτον, πριν κατακεραυνώσουμε τον δήμαρχο θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί πόσες φορές στα δικά μας Μέσα κάναμε ρεπορτάζ και προβάλαμε τα «εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα», δείχνοντας, μάλιστα και τα απαραίτητα βίντεο ή φωτογραφίες για να ικανοποιηθεί το φιλοθέαμον κοινό. Η υποκρισία περισσεύει και στο δικό μας επάγγελμα καθώς σπανίως έχει αναδειχθεί η επικινδυνότητα και η βαρβαρότητα τέτοιων ή παρόμοιων εθίμων. Πολλές φορές, μάλιστα, προβάλλονται και ως ενδείξεις ανδρισμού και «ελληνικής μαγκιάς».

Δεύτερον, η δήλωση του κ. Νίκα έγινε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στο CNN Greece. Κάποιοι συνάδελφοι, δηλαδή, δούλευαν την ώρα που όλος ο κόσμος χώνευε το αρνάκι, πήραν τηλέφωνο τον δήμαρχο Καλαμάτας και «έβγαλαν μια είδηση», όπως συνηθίζεται να λέμε. Την επόμενη μέρα η δήλωση αυτή αναπαράχθηκε από το σύνολο των Μέσων. Στην πλειοψηφία τους οι συνάδελφοι των άλλων Μέσων δεν θεώρησαν σωστό στα ρεπορτάζ τους να αναφέρουν που έγινε αυτή η δήλωση. Λες και ο κ. Νίκας έκανε διάγγελμα. Δεν σεβάστηκαν, δηλαδή, τον κόπο ανθρώπων με τους οποίους κάνουν την ίδια δουλειά, με τους οποίους σίγουρα, στο παρελθόν, έχουν βρεθεί στην ίδια θέση καθώς το γνωστό «clopy-paste» έχει γίνει, δυστυχώς, μάστιγα στο επάγγελμά μας. Για να είμαι απολύτως δίκαιος δύο ιστοσελίδες (news247.gr και thetoc.gr) ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του κ. Νίκα έγιναν στο CNN Greece.

Προτού, λοιπόν, σπεύσουμε να στηλιτεύσουμε τα κακώς έχοντα των εκάστοτε εξουσιών, ως οφείλουμε να κάνουμε ας ασχοληθούμε λίγο με όσα συμβαίνουν στον δικό μας χώρο. Αν κάποτε καταφέρουμε να γιατρέψουμε τα δημοσιογραφικά αυτοάνοσα που πολλαπλασιάζονται στην εποχή του διαδικτύου, θα μπορέσουμε πλέον με περισσότερη «νομιμοποίηση» να μιλήσουμε και για το «dna της εξουσίας».