ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι

Ορισμένοι, ξυπνάνε με χαρά και διάθεση να πάνε στο γραφείο, αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη ζωή στο εργασιακό περιβάλλον, “πονάνε” τη δουλειά τους, την αγαπούν με πάθος, συμμετέχουν στην ομάδα για ένα κοινό στόχο, εκτελούν ευχάριστα τα καθήκοντά τους, ανθούν και λουλουδίζουν, ακμάζουν και εξελίσσονται, ζώντας ευχάριστες εμπειρίες στη δουλειά τους.

Άλλοι, πάλι, έχουν μονίμως μούτρα, κριτικάρουν την επιχείρηση ή τον οργανισμό που τους προσφέρει το μισθό τους, γκρινιάζουν, κλωτσάνε καρέκλες και τηλέφωνα από θυμό, προσβάλλουν και ανταγωνίζονται τα μέλη της ομάδας τους, βρίσκουν όλα τα αρνητικά και όσα θα πάνε “στραβά” σε κάθε έργο, δηλητηριάζουν με την τοξικότητά τους την ατμόσφαιρα του γραφείου.

Δεν θα χρειαζόμασταν έρευνα για να μας αποδείξει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στο εργασιακό περιβάλλον. Όμως οι αποδείξεις έρχονται από το πανεπιστήμιο του Warwick. Σε έρευνα που έκανε, ανακάλυψε πως η ευτυχία αυξάνει 12% την παραγωγικότητα του εργαζόμενου και πως οι δυστυχείς εργαζόμενοι ήταν 10% λιγότερο παραγωγικοί από το μέσο όρο.

Το μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων λειτουργεί πιο παραγωγικά. Νιώθοντας θετικά συναισθήματα, είναι πιο δημιουργικοί, πιο συνεργάσιμοι με την ομάδα προς ένα κοινό στόχο, πιο πιστοί εργαζόμενοι, μπορούν ευκολότερα να βρουν λύσεις στα εργασιακά προβλήματα και γίνονται καλύτεροι ηγέτες αφού παίρνουν σωστότερες αποφάσεις.

Η ευτυχία είναι εξ ίσου σημαντική για το άτομο όσο και για έναν οργανισμό. Και στις δυο περιπτώσεις οδηγούν στην ανάπτυξη. Ας εξηγήσω τι εννοώ:

  1. Το άτομο μπορεί, σύμφωνα με την συγγραφέα και ψυχολόγο Sonia Lybomirsky, να επηρεάσει, με προσωπική του ευθύνη, το βαθμό ευτυχίας του κατά ένα ποσοστό 40% (ίσως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις). Φτάνει να το θέλει και να το αποφασίσει. Ένα ευτυχισμένο άτομο είναι ένα θετικό μόριο της κοινωνίας για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους φίλους του, το επαγγελματικό του περιβάλλον. Και ποια εταιρία δεν θα ήθελε ένα τέτοιο άτομο στο προσωπικό της; Άτομο με θετική στάση στη ζωή;
  2. Οι οργανισμοί-επιχειρήσεις-εταιρίες. Μέχρι πρόσφατα, η έννοια της ευτυχίας ήταν πολύ υποτιμημένη στο περιβάλλον εργασίας. Αρκούσε ένας εργαζόμενος να είναι “ικανοποιημένος” από τη δουλειά του. Όμως, αυτό, σήμερα είναι λίγο. Ένας παραγωγικά εργαζόμενος, δεν αρκείται σε μια χρηματική απολαβή.

Χρειάζεται και την κατάλληλη θετική ατμόσφαιρα. Η ευτυχία δεν έρχεται ουρανοκατέβατη στις εταιρίες. (Τι θα λέγατε, αν σας έλεγα πως σήμερα υπάρχει και εδικός HR Manager, με τον τίτλο Chief Happiness Officer;) Για να δημιουργηθεί ένα κλίμα με θετικές εμπειρίες για τον εργαζόμενο χρειάζεται οι ομάδες, επιχειρήσεις, εταιρίες, οργανισμοί – να μοιράζονται συλλογικές, θετικές εμπειρίες. Ό,τι αφορά στο σύνολο, αφορά και στο άτομο. Όταν μοιράζεσαι τις θετικές σου εμπειρίες με την ομάδα σου, κάνεις και φίλους στη δουλειά, γιατί σας ενώνει το θετικό κλίμα.

Οργανισμοί που προωθούν τη θετική κουλτούρα στο γραφείο, που δίνουν προτεραιότητα στην αναγνώριση του υπαλλήλου, που έχουν ανοιχτό διάλογο και επικοινωνία με τα άτομα της ομάδας, που έχουν προγράμματα ανάπτυξης και απόδοσης, που ενισχύουν τους εργαζόμενους να νιώθουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στο ρόλο τους, να νιώθουν δεμένοι με τη δουλειά τους και την ικανότητα να τα βγάζουν πέρα, να νιώθουν σιγουριά για σχέσεις ειλικρινείς και με νόημα με τους ανωτέρους τους, αυτοί οι οργανισμοί χτίζουν κλίμα ευτυχίας, με εργαζόμενους γεμάτους ενέργεια, ενθουσιασμό, εγρήγορση, περηφάνια και θετικά συναισθήματα. Αυτές οι εταιρίες αποτελούν ένα θερμοκήπιο ευτυχίας.

* Μέλος Επιτροπής Women in Business (WIB), Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο