ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιτέλους «αδειάστε» τη Μόρια

EUROKINISSI

Άφησα να περάσει λίγος καιρός από την τελευταία ανακίνηση του θέματος της Μόριας στα ΜΜΕ, με αφορμή την εξύβριση μιας ηλικιωμένης πρόσφυγα από αστυνομικό, για να επανέλθω σε ένα θέμα που το θυμόμαστε κάθε φόρα που ένα ρεπορτάζ σε ξένο μέσο φροντίζει να μας υπενθυμίζει τα χάλια μας.

Πρώτον : Γιατί θυμόμαστε το θέμα μόνο όταν το ανακινούν ξένα μέσα σε ρεπορτάζ που συχνά είναι αποσπασματικά και ατεκμηρίωτα; Στην Ελλάδα, ελληνικά μέσα έχουν κάνει εξαιρετικά , πλήρη και τεκμηριωμένα ρεπορτάζ και έρευνες επανειλημμένα για τη Μόρια και τις συνθήκες εκεί. Εντάξει τα ελληνικά μέσα θεωρούνται από τα πλέον αναξιόπιστα (πρόσφατη έρευνα του Pew) αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει όντως εξαιρετικές έρευνες. Μας ενοχλεί μήπως ότι βλέπουν στο εξωτερικό τα χάλια μας και χαλάει η εικόνα της "προσφογομάνας" Ελλάδας. Όταν στοιβάζεις 7.000 άτομα ( τόσους είχε η Μόρια στις 15 Οκτωβρίου) σε ένα στρατόπεδο τι περιμένεις δηλαδή;

Δεύτερο:Τα hot spots και ο περιορισμός μετακίνησης των προσφύγων είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής συμφωνίας. Άρα τα στρατόπεδα στα νησιά είναι κάτι για το οποίο είναι σύμφωνη και η ΕΕ, αλλά δεν βλέπω τα ΜΜΕ πλην εξαιρέσεων να στρέφουν τα βέλη τους προς τα εκεί. Και όσο για τα χρήματα και τα περί κακοδιαχείρισης επίσης ζητήστε το λογαριασμό από την ΕΕ που τα έδωσε στις ΜΚΟ. Άλλωστε η ΕΕ πριν από ένα μήνα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα (26-9-2018)

Τρίτον : Η υποκρισία περισσεύει. Ξαφνικά μας έπιασε ο πόνος για τη Μόρια. Τρία χρόνια τώρα η κατάσταση εκεί, αλλά και σε άλλα νησιά, είναι έτσι και το θυμόμαστε όταν τελειώνουν τα θέματα στην επικαιρότητα ή όταν κάνει κανένα ρεπορτάζ ξένο μέσο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα αποφάσισε -τρία χρόνια μετά - να πάει το θέμα στη Βουλή. Τι έγινε ρε παιδιά εκεί στην Πειραιώς; Νωρίς το θυμηθήκατε.
Να πούμε και για την ΕΕ η οποία έχει κάνει τόσες συνόδους για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό οι οποίες καταλήγουν όλες σε γενικόλογα συμπεράσματα, ευχολόγια και δεσμεύσεις ότι θα εξεταστεί το θέμα και μπλα μπλα μπλα...
Την ίδια στιγμή χώρες του Βίσεγκραντ κλείνουν τα σύνορα λέγοντας ότι δεν θα δεχθούν πρόσφυγες, η Γερμανία παγιδευμένη στο ιστορικό της κόμπλεξ απέναντί τους αρνείται να τις πιέσει και κάποιες χώρες θέλουν να αποσυρθούν από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Οι αφίξεις είναι από 95 έως 98% χαμηλότερες από ότι το 2015. Υπάρχει κρίση διαχείρισης και η Ελλάδα είναι θύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στα νησιά βρίσκονται περίπου 19.000 πρόσφυγες. Λίγο παραπάνω από ότι χωράει το κλειστό στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και επιτρέπουμε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση στη Μόρια και αλλού.

Με βάση τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη δέσμευση του γεωγραφικού περιορισμού στον οποίο τελικά όπως έχουν υποδείξει δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος όρος στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.
Ας αρχίσει να μετακινεί τους ανθρώπους στην ενδοχώρα και να χρησιμοποιεί τα χρήματα που ξοδεύει για τα hot spots για να βάλει τους ανθρώπους σε σπίτια. Και από εκεί και μετά ας ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για το άσυλο.

Ξέρουμε ότι το 90% των ανθρώπων αυτών θέλει να πάει στην βόρεια Ευρώπη και θα το προσπαθήσει όσους φράχτες κι αν σηκώσουν κάποιες χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση ας πατήσει πόδι για το μεταναστευτικό στην ΕΕ. Η Μόρια δεν είναι μέρος για να ζουν άνθρωποι. Ας προσπαθήσει να την «αδειάσει» και από πρόβλημα μπορεί να γίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί που θα κινήσει τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης