ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Παλαιστινιακό και η Αχέντ Ταμίμι στην Ελλάδα

REUTERS/Costas Baltas

Η πρόσφατη έλευση στην Ελλάδα της 17χρονης Παλαιστίνιας ακτιβίστριας και συμβόλου του Παλαιστινιακού ενάντια στην παράνομη ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης αποτέλεσε ιδιαίτερο γεγονός για τις ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις σε μια εποχή έντονων ζυμώσεων για το μέλλον του παλαιστινιακού και την προσπάθεια των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η Ταμίμι ανήκει στην δεύτερη γενιά Παλαιστινίων που μεγάλωσαν υπό συνθήκες κατοχής και αντιδρούν στην παράνομη κατάσχεση παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και την ταυτόχρονη επέκταση των παράνομων Ισραηλινών οικισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Προερχόμενη από οικογένεια που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον βωμό της ελευθερίας, η Αχέντ ήδη από τα παιδικά της χρόνια είδε τον θάνατο δύο αδερφών της και τις διώξεις που υπέστη ο πατέρας της και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Από το 2010 έως τα τέλη του 2017 το πατρικό της σπίτι, το οποίο προοριζόταν για κατεδάφιση από το Ισραήλ, υπέστη σχεδόν 150 στρατιωτικές επιδρομές. Οι Ταμίμι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και πολιτικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράνομη επέκταση των ισραηλινών οικισμών και την κράτηση των Παλαιστινίων. Η Ταμίμι και η οικογένειά της γνώρισαν παρόμοιες διώξεις από το Τελ Αβίβ.

Σε ηλικία 11 χρόνων, η Ταμίμι επαινέθηκε για το θάρρος της από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, επειδή επιχείρησε να αποτρέψει την σύλληψη της μητέρας της τον Αύγουστο του 2012. Μέχρι το 2012, είχε αναγνωρισθεί διεθνώς, όταν ένας ισραηλινός στρατιώτης συνέλαβε τον μεγαλύτερο αδελφό της και η Ταμίμι αντίκρισε τον Ισραηλινό στρατιώτη δείχνοντας την γροθιά της, σκηνή η οποία πήρε δημοσιότητα στα διεθνή ΜΜΕ. Στις 15/12/2017 συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής όταν χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη κατά την διάρκεια παλαιστινιακής διαδήλωσης κατά των παράνομων ισραηλινών οικισμών. Δικάστηκε και φυλακίστηκε από το Ισραήλ για 4 μήνες.

Η Ταμίμι, σύμβολο της αντίστασης της παλαιστινιακής νεολαίας στο Τελ Αβίβ, πιστεύει ακράδαντα ότι οι οργανωμένες διαμαρτυρίες κατά της ισραηλινής κατοχής θα οδηγήσουν σε ευρύτερη αναγνώριση του παλαιστινιακού αγώνα για ανεξαρτησία μέσω της προβολής των αντιδράσεων του κόσμου στην Παλαιστίνη και διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της στην Ελλάδα προκάλεσε αίσθηση στο ελληνικό κοινό και συνέβαλε στην ενίσχυση των ελληνο-παλαιστινιακών σχέσεων, ανανεώνοντας το μήνυμα αντίστασης στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεκδίκησης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο προσεχές μέλλον.

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης