Με την σφραγίδα του ΚΕΘΕΑ, η εκπαίδευση των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Σε ένα δεύτερο επίπεδο περνά τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο ακούει στο όνομα Εκπαίδευση.
Εκπαίδευση για όλους όσους εμπλέκονται με τους ασθενείς, και για την ακρίβεια, τόσο για γιατρούς όσο και για νοσηλευτές αλλά και διοικητικό προσωπικό.
Διότι μπορεί οι 94 (μέχρι τέλος Ιουνίου) Τοπικές Μονάδες Υγείας να ξεκίνησαν το έργο τους –έστω και δειλά– ωστόσο πολλά θα κριθούν από την οργάνωση αλλά και την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα αναλάβουν να… μυήσουν τους Έλληνες στην πρόληψη και προαγωγή υγείας και φυσικά στον ξεχασμένο οικογενειακό γιατρό.
Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι η εν λόγω εκπαίδευση, υλοποιείται από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
Και φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει εύλογα κατ’ αρχάς, είναι γιατί το ΚΕΘΕΑ, και κατά δεύτερον, οι γιατροί, παρακολουθούν και αυτοί τα μαθήματα;
Η απάντηση όσο και εάν σας φαίνεται προφανής, είναι Ναι!
Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, μπορεί κάποιοι να παραξενευτούν πράγματι για το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ παραδίδει μαθήματα στο προσωπικό των ΤΟΜΥ, ωστόσο είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα από τον χώρο της υγείας, που λειτουργεί με την λογική Ομάδας.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του Κέντρου –οι οποίοι σημειωτέον δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους προς την ΠΦΥ– είναι στην πλειοψηφία τους ειδικοί επιστήμονες και γνωρίζουν άριστα από διαχείριση συγκρούσεων και crisis management, αλλά και από ολιστική φροντίδα και παρέμβαση στην κοινότητα και διεπιστημονική λειτουργία Ομάδας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δε, δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και οι γιατροί δέχονται με προθυμία και χωρίς γκρίνια, τα μαθήματα coaching ή ανάπτυξης αν θέλετε των επιστημόνων του ΚΕΘΕΑ.
Αναφορικά με την εκπαίδευση, πρόκειται για μαθήματα και μικρά courses ολίγων ωρών τα οποία πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό.
Ήδη μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 14 εκπαιδευτικοί κύκλοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη και Βόλο.
Να θυμίσουμε, ότι το υπουργείο Υγείας, έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ ενώ υπάρχει μία τακτική χρηματοδότηση από την πλευρά του υπουργείου, με την οποία πορεύεται το Κέντρο και οι σχεδόν 450 εργαζόμενοι του!