Ο τουρισμός Υγείας αιχμή του δόρατος για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη μεταμνημονιακή εποχή, οικονομικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά.
Το οφείλει στον εαυτό της!
Ο τουρισμός υγείας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επόμενη ημέρα, αρκεί αυτή τη φορά να μην δούμε το όλο project επιδερμικά, αλλά επαγγελματικά, απόλυτα συνειδητοποιημένα και στοχευμένα, με στόχο τη δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής, μέσα από τη δημιουργία ενός δυνατού brand name. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα ισχυρό, ποιοτικό αξιόπιστο προϊόν, όχι κατ’ ανάγκη φθηνό, το οποίο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των ξένων.
Καθώς οι Έλληνες γιατροί είναι πραγματικά ξακουστοί για τα επιτεύγματά τους σε όλο τον κόσμο –κάτι που ακούστηκε με έμφαση το Σαββατοκύριακο στην Κω, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Τουρισμό Υγείας υπό την αιγίδα του ΙΣΑ- ιδιαίτερα σε τομείς όπως Εξωσωματική, Οδοντιατρική και Οφθαλμολογία όπως επίσης και για τα φυσικά της κάλλη μεταξύ των οποίων οι 53 (από τις 750 συνολικά) πιστοποιημένες Ιαματικές Πηγές, η χώρα μας χρειάζεται πλέον να… πείσει.
Και θα πείσει μόνο με ένα αξιόπιστο προϊόν και με σοβαρότητα. Στο μονοπάτι της δε αυτό, έχει την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής Ομογένειας η οποία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα αλλά και την τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία επίσης δηλώνει παρούσα.
Στο μονοπάτι της αυτό επίσης, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα ΣΔΙΤ απενεχοποιημένα (Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα), καθώς οι συμμαχίες πράγματι μπορούν να δώσουν λύσεις.
Και φυσικά η πίτα είναι μεγάλη, όπως τονίστηκε στο συνέδριο και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, τομεάρχης ιαματικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ μέλος του ΔΣ του IHTC Κων. Κουσκούκης, υπογράμμισε ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 100 εκατ. ψωριασικοί ασθενείς. Γνωρίζοντας τη δύναμη των ιαματικών θεραπειών στο συγκεκριμένο νόσημα, αντιλαμβάνεται κάποιος τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη χώρα μας!
Και επειδή οι αριθμοί λένε συνήθως την αλήθεια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών Γιώργος Πατούλης, η συμβολή του τουρισμού υγείας στο ΑΕΠ το 2021 μπορεί να αγγίξει τα 43 δις ευρώ. Επίσης στα επόμενα 5 έτη, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τζίρο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού υγείας-ευεξίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ παρουσιάζει ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 35 εκατομμύρια διασυνοριακούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα.
Ωστόσο, ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας.